Ministerul Educației vrea să-i ”uniformizeze” pe toți elevii din Republica Moldova

  • 14 Mai 2018 15:17
Ministerul Educației vrea să-i ”uniformizeze” pe toți elevii din Republica Moldova

Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii în școlile din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unui briefing la care a prezentat datele unui sondaj realizat în școli la acest subiect. Sondajul, efectuat pe un eșantion de aproape 300 de mii de persoane, arată că peste 80 la sută dintre respondenți ar pleda în favoarea introducerii uniformelor în școli.

Datele sunt similare cu cele prezentate de purtătorul de cuvânt a Partidului Democrat la începutul lunii aprilie, atunci când formațiunea a venit cu această inițiativă. 

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a declarat că datele sondajului ar urma să mai fie analizate, iar o decizie privind uniformele școlare ar urma să fie luată mai târziu, fără să precizeze când. Am fost curioși să aflăm de ce s-a decis efectuarea unui sondaj anume la acest subiect, în defavoare altor probleme stringente ale învățământului, care par să fie lăsate pe plan secund în această perioadă. Potrivit Monicăi Babuc, studii și cercetări s-au făcut și referitor la debirocratizarea muncii pedagogilor sau reforma programelor școlare, dar nu au fost făcute publice. În ceea ce privește uniformele, acestea ar putea fi obligatorii, dacă va fi luată o decizie politică în acest sens, a punctat Monica Babuc.

„Uniforma face parte dintr-un sistem general de reforme pe care ni l-am propus și pe care vi le-am enumerat. O decizie politică generală ar putea  stipula că uniforma școlară este una care se solicită tuturor instituțiilor de educație general-secundare din Republica Moldova”, a subliniat ministrul. 

Monica Babuc a subliniat că s-ar putea ca fiecare instituție în parte să decidă asupra modelului de uniforme școlare. Totodată, aproximativ 17 mii de familii sărace ar putea beneficia de indemnizații speciale pentru procurarea uniformelor, a dat asigurări ministrul.

În opinia directorului de programe al Institutului de Politici Publice, Anatol Gremalsci, uniformele nu pot fi impuse ca fiind obligatorii. „Indiscutabil, nu poate fi obligatorie. Cum puteți să obligați un copil să se îmbrace cum vreți dumneavoastră? Puteți doar să-l convingeți. Să se pună accentul pe atractivitatea instituției de învățământ, să fie un prestigiu să fii elev la o astfel de instituție. Să nu se întâmple ca să punem accentul pe aparențe și să uităm de conținuturi”, susține Anatol Gremalsci. 

Elevii au păreri împărțite despre obligativitatea de a purta uniforme. „Dacă sincer, nu sunt de acord, pentru că fiecare trebuie să fie individual și  nu toți au posibilitatea să cheltuiască bani pe uniforme”, spune o elevă, menționând că nu prea se întâmplă ca elevii să vină cu haine indecente la școală, doar „uneori cu pantalonii rupți sau maiouri mai scurte”.

Este o idee destul de bună, însă, luând în considerare faptul că tineretul din ziua de azi este un pic mai rebel și majoritatea n-o să se conformeze regulilor impuse, nu este necesar ca uniforma să fie introdusă obligatoriu”, este de părere altă elevă.

În viziunea mea, ar trebui implementate uniformele, întrucât va dispărea diferențierea între categoriile sociale”, crede un elev.

Sondajul efectuat de Ministerul Educației mai arată că aproximativ 20 la sută dintre respondenți se opun acestei inițiative, considerând că prin introducerea uniformelor, se atentează la individualitatea elevilor. Ministerul a făcut și niște estimări, potrivit cărora o uniformă ar putea costa între 650 și 1500 de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău