Ministerul Educației vrea să implementeze un nou sistem de salarizare pentru profesori

  • 10 Mai 2017 18:10
0%
00:00:00
00:00:00

Ministerul Educației își propune să majoreze salariile profesorilor pentru a-i motiva să rămână în sistem. Autoritățile au propus spre dezbatere publică un studiu realizat de experți internaționali care prevede că lefurile profesorilor vor fi crește în funcție de performanțele lor. Pe de altă parte, experții economici atenționează că în cazul în care varianta inițială a acestui studiu va fi transformată în lege, atunci de majorări ar beneficia doar unul din zece profesori. 

Reprezentanții ministerului recunosc faptul că salariile din educație nu sunt motivante. Mulți dintre profesori pleacă peste hotare și tot mai puțini absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic aleg să predea în școli. Pentru a nu se pomeni cu școli fără profesori, autoritățile vor să implementeze un nou sistem de salarizare. Deși este încă la nivel de propunere, documentul prevede ca salariile profesorilor să fie mărite în funcție de performanțe. 

„Noi vrem să punem accentul pe majorarea salariilor și să beneficieze de aceste majorări, în special cei care arată performanțe, la nivel de școală, la nivel de profesori. Gradele didactice o să fie un prim indicator al performanțelor. Cu cât mai mult avansează cadrul didactic în grade didactice, în baza acestui fapt cresc salariile. În baza acestui sistem va fi reevaluat modul în care se acordă cadrele didactice profesorilor. Un alt indicator al performanței va fi și experiența de muncă, adică în funcție de anii de predare crește și salariul. Managerul instituției va primi salarii majorate în funcție de numărul de copiii, de felul în care gestionează banii din instituție, cum eficientizează rețeaua de clase și raportul elev-profesor”, a declarat șeful de cabinet al ministrului Educației, Sergiu Boghean.

Expertul economic Stanislav Madan susține că deși propunerea este una interesantă, totuși aceasta comportă multe riscuri. De exemplu, de majorarea salariilor nu ar beneficia toți profesorii, iar unii directori de școală ar putea să se aleagă cu salarii mai mici.

„Doar circa 10% din profesori vor dispune de grad didactic întâi și superior, care sunt cele mai avantaje în cadrul acestei formule de salarizare. Creșterile pentru cei fără grade didactice sunt mizere, sub 10 %. La unii directori ar putea crește salariul, iar la unii vor scădea. Pentru majorările globale de salarii a dascălilor va fi nevoie de un efor bugetar suplimentar anual de circa 260 de milioane de lei”, a constatat Stanislav Madan.

Potrivit Ministerului Educației, studiul este la etapa de dezbateri publice până la sfârșitul lunii mai. După ce vor fi introduse modificările și sugestiile din partea profesorilor și societății civile, studiul va fi transformat în metodologie și în acest sens va fi elaborat un proiect de lege.

De al începutul anului, profesorii au ieșit de mai multe ori la proteste pentru a cere majorarea salariilor cu 50%. Protestele au fost anulate, iar reprezentanții sindicatelor din educație au declarat anterior că s-a ajuns la o înțelegere cu Guvernul care a promis că va încerca să găsească bani pentru creșterea salarială în luna iulie, când urmează să fie efectuate rectificări la Bugetul de Stat pentru prima jumătate a anului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău