Ministerul Educației și Cercetării lansează un Program național de formare continuă a cadrelor didactice cu un buget total de șase milioane de lei

  • 28 Septembrie 2023 12:21
Ministerul Educației și Cercetării lansează un Program național de formare continuă a 
cadrelor didactice cu un buget total de șase milioane de lei

Ministerul Educației și Cercetării lansează un Program național de formare continuă a cadrelor didactice cu un buget total de șase milioane de lei. Ministrul Dan Perciun a precizat într-o conferință că proiectul-pilot va cuprinde 50 de școli din Rep. Moldova, iar cursurile de formare vor aduce beneficii pentru întreaga comunitate, transmite Radio Chișinău.

Programul pilot care urmează să fie lansat „Investim în profesori” propune regândirea procesului de instruire și formare continuă a cadrelor didactice, spune ministrul educației, Dan Perciun.    

„În cadrul acestui proiect vom selecta instituții de învățământ, dar nu cadre didactice, formatorul va veni în clasă la cadrul didactic și nu invers. Vor fi abordate subiecte importante ca inteligența emoțională,  starea de bine a cadrului didactic, cultura organizațională în cadrul instituției, comunicare eficientă cu elevii, dar și cu părinții elevilor. În cadrul proiectului pilot vor fi selectate 50 de instituții de învățământ, în fiecare instituție ne așteptăm să instruim în jur de 50 de cadre didactice, deci un total de 2.500 de profesori, asta e cam 10 la sută din toate cadrele didactice care activează astăzi în școlile din Rep. Moldova. Bugetul total al acestui program este 6 milioane de lei și el ar urma să se desfășoare până la finalul acestui an”, a spus Dan Perciun.

Ministrul educației s-a referit și la problemele cu care se confruntă cadrele didactice în prezent, iar una dintre acestea ar fi salariile mici. Dan Perciun a explicat că majorări de salarii vor exista de la începutul anului 2024, însă, deocamdată nu există cifre exacte pentru creșterile salariale din anul viitor. El a mai precizat că salariul unui profesor începător este acum de 6.700 de lei.

„Bineînțeles că vor exista majorări salariale la 1 ianuarie 2024. Suntem la o etapă preliminară, pentru că nu avem datele problemei pe deplin și nu avem un buget elaborat pentru anul 2024. O cifră concretă vom putea anunța cel mai de vreme la mijlocul lunii noiembrie, până atunci se vor mai clarifica lucrurile cu prețul la gaze, electricitate și alte elemente care inevitabil influențează posibilitățile statului de a oferi o creștere salarială mai mică sau mai mare. Acum un cadru didactic începător are un salariu net în Rep. Moldova în jur de 6.700 de lei un profesor cu experiență ajunge la 9.500 de lei și aici vorbim despre salarizarea pe o normă didactică”, a spus ministrul educației.

Dan Perciun a îndemnat administrațiile instituțiilor de învățământ care vor să participe la programul „Investim în profesori” să se înregistreze pe pagina Ministerului Educației.

Amintim că în această săptămână Guvernul a anunțat sporuri pentru angajații din educație. Astfel, toți profesorii ar urma să primească o plată unică de 5.000 de lei, iar cadrele non-didactice vor primi un spor unic de 3.000 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău