Ministerul Educației salută învățarea simultană a limbilor română și găgăuză

  • 30 Martie 2017 07:46
Ministerul Educației salută învățarea simultană a limbilor română și găgăuză

Viceministrul educației Elena Cernei a luat parte la lucrările conferinței de totalizare a Programului „Integrare cu respect pentru diversitate - învățarea simultană a limbilor română și găgăuză”.

La eveniment au participat mai multe oficialități, printre care vicebașcanul Unității Teritorial Autonome Găgăuzia Olesea Tanasoglo, reprezentantul oficial al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE Andrei Iovu, Consulul General al României la Cahul Anca Corfu, reprezentantul Ambasadei Turciei în Republica Moldova  Irdogan Odobaș, directorul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) Lucia Cucu, șefi ai direcțiilor de învățământ, primari, directori ai grădinițelor beneficiare, profesori, metodiști și experți în domeniu.

Participanții la discuții au făcut un schimb de opinii privind extinderea la nivel regional a programului de învățare simultană pentru copiii de 5-7 ani și părinții acestora. Totodată, s-a discutat și despre impactul programului respectiv asupra intensificării procesului de integrare a grupurilor etnice în societatea moldovenească.

În context, Elena Cernei a menționat că Ministerul Educației salută și sprijină interesul manifestat atât de către conducerea UTA Găgăuzia, cât și de către cetățenii vorbitori de limbă găgăuză, pentru studierea limbilor română și găgăuză.

„Impactul acestui proiect va contribui la intensificarea integrării tuturor cetățenilor în viața socială din Republica Moldova. Este un program important care ar putea fi extins și asupra celorlalte minorități naționale. Atât în Strategia de integrare a minorităților naționale ale Republicii Moldova pentru 2015-2020, cât și în Codul Educației (art. 10, (1), (2) (3) se pune accent pe învățarea limbii de stat concomitent cu protecția și promovarea limbilor vorbite de minoritățile naționale”, a subliniat viceministrul.  

Menționăm că programul a fost implementat în perioada 2015-2017 în 10 grădinițe din localitățile Ceadâr-Lunga, Comrat, Vulcănești, Beșghioz și Congaz. În cadrul proiectului peste 230 de copii și 181 de părinți ai acestora au studiat simultan limba româna și găgăuză. 

Pentru realizarea cu succes a Programului de învățare simultană a limbilor au fost elaborate 16 materiale didactice moderne conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi și au fost instruiți 20 de profesori de limbă română și limbă găgăuză și 10 manageri de grădiniță din UTA Găgăuzia. Peste 1540 de manuale, cărți de povești și snoave, culegeri de poezii și cântece, carduri cu imagini și CD-uri au fost distribuite în grădinițele beneficiare.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Universității de Stat din Comrat și a fost organizat de către Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău