Ministerul Educației, despre tentativele de fraudare a examenelor: Mecanismele de securizare au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații

  • 12 Iunie 09:27
Ministerul Educației, despre tentativele de fraudare a examenelor: Mecanismele de securizare au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat după ce pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației. Ministerul de resort a precizat că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații, transmite MOLDPRES.

În acest caz, a fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise către Inspectoratul General de Poliție.  

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informației din testele administrate în examene”. Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia. 

Candidații care sunt surprinși copiind sau transmițând soluții cu privire la rezolvarea subiectelor, sunt eliminați de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidații respectivi pot susține repetat examenul în sesiunea suplimentară. 

Potrivit MEC, persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, care nu respectă prevederile legale, prin furnizarea soluțiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalități de fraudare sunt sancționați cu destituirea din funcție. 

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului se desfășoară în perioada 3 - 13 iunie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău