Ministerul Educației a semnat contractul de achiziție a 10 mii de notebook-uri

  • 28 Octombrie 2020 15:11
Ministerul Educației a semnat contractul de achiziție a 10 mii de notebook-uri

Un contract de achiziție a zece mii de laptopuri în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, susținut de Banca Mondială, a fost semnat pe 26 octombrie de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării (MECC) și compania câștigătoare. Potrivit documentului, notebook-urile, cu valoarea per unitate de 291,42 de dolari, urmează a fi livrate în termen de 120 de zile și vor fi dotate cu sistem de operare licențiat, fiind destinate pedagogilor și elevilor pentru studiul la distanță, transmite MOLDPRES.

„Dat fiind faptul că suma alocată pentru această achiziție a fost de 3 500 000 de dolari, iar oferta prezentată a fost de 2 914 200 de dolari, MECC și-a propus inițial să majoreze cantitatea de unități procurate cu 15% (reprezintă cantitatea maximă posibilă în conformitate cu documentele de tender), astfel încât numărul laptopurilor achiziționate din suma prevăzută să fie de 11 500. Totuși, în situația pandemică COVID-19, care a provocat deficitul de laptopuri și de piese pentru fabricarea acestora la nivel global, atât compania câștigătoare, cât și producătorul nu au putut asigura livrarea cantității suplimentare solicitate de minister”, au explicat surse de la Ministerul Educației. 

În consecință, cei 585 800 de dolari economisiți în această procedură, vor fi folosiți în aceleași scopuri, în cadrul unui nou concurs de achiziții. În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a făcut deja un demers către Ministerul Finanțelor pentru alocarea a încă 1,8 milioane de dolari în cadrul proiectului, la fel, pentru achiziție de laptopuri, necesare învățării la distanță.

La achiziția de notebook-uri, desfășurată prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, în coordonare cu Banca Mondială și în baza procedurilor de achiziție stabilite de aceasta,  au participat trei companii, una dintre care a fost respinsă pe motiv că a prezentat oferta depășind termenul limită. După evaluarea celor două oferte valide, a fost desemnată câștigătoare compania care a înaintat o propunere financiară cu 635.800 de dolari mai mică decât celălalt ofertant.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației și vor duce spre un sector al educației mai eficient.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău