Ministerul Educației a lansat etapa a doua a Campaniei #STOPviolența

  • 20 Mai 2021 09:06
Ministerul Educației a lansat etapa a doua a Campaniei #STOPviolența

Etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline, care va aborda fenomenul de bullying în mediul școlar din Republica Moldova, a fost lansată ieri de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în colaborare cu Centrul de Arte Coliseum și Teatrul ”Mihai Eminescu”, transmite MOLDPRES.

Sursa citată menționează că scopul campaniei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de către copii și tinerii, de a informa și sensibiliza elevii, cadrele didactice și părinții despre pericolele din mediul online.

În cadrul campaniei, va fi prezentat spectacolul de teatru educațional „O mie de îngeri”, realizat în baza cercetării și documentării fenomenului de bullying în țara noastră, interviuri despre acest fenomen cu psihologi, directori de școli, pedagogi, părinți și elevi. Spectacolul este o producție a Centrului de Arte Coliseum în parteneriat cu Teatrul Național "Mihai Eminescu" și susținut de Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice și face parte din proiectul Lecția Deschisă la tema violenței și bullyingului.

”Fiecare copil și elev ar trebui să se simtă bine acolo unde se află, atât în instituția de învățământ, cât și în afara acesteia, inclusiv în mediul online. Prin aceste spectacole educaționale, ne dorim să sensibilizăm comunitatea educațională la subiectul violenței și bullyingului și sperăm că își vor atinge scopul”, a menționat reprezentantul MECC, Angela Prisăcaru.

La rândul său, reprezentantul de țară UNICEF, Maha Damaj, a relevat că „școlile trebuie să fie un spațiu sigur pentru copii și nici un elev nu ar trebui să se teamă să meargă acolo, or, nici un copil nu ar trebui să creadă că bullyingul este un status quo acceptat”. „Vrem să informăm copiii, adolescenții, tinerii, profesorii, psihologii școlari, precum și părinții despre fenomenul de bullying, despre cauzele și efectele acestuia. Ne dorim să determinăm acțiunile comune și rolurile pe care trebuie să le avem cu toții în abordarea problemei”, a spus Maha Damaj.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” conform unui program prestabilit, coordonat cu fiecare instituție de învățământ. În cadrul campaniei, care se va încheia pe 30 septembrie 2021, vor fi prezentate 24 de activități, pentru mai mult de două mii de elevi.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. În urma datelor colectate în ultimul deceniu, din 126 de milioane de apeluri efectuate la serviciile telefonul copilului la nivel global, aproape 18% (adică aproximativ patru milioane) se referă la abuz și violență asupra copilului și includ următoarele categorii: bullying, abuz emoțional, abuz fizic, abuz sexual și neglijare. Numai în Europa au fost înregistrate mai mult de 500.000 de apeluri.

Efectele bullying-ului pot fi grave, chiar fatale. Se indică faptul că persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, care sunt supuse permanent comportamentului abuziv, prezintă risc de stres, îmbolnăviri și chiar sinucidere. Victimele hărțuirii pot suferi pe termen lung probleme emoționale, de comportament, sociale, singurătate, depresie, anxietate, stimă de sine scăzută, o creștere a frecvenței îmbolnăvirilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău