Ministerul Economiei: Implementarea tehnologiei 5G în R.Moldova nu prezintă pericol pentru sănătatea cetățenilor și pentru securitatea cibernetică

  • 11 Iunie 2020 13:44
Ministerul Economiei: Implementarea tehnologiei 5G în R.Moldova nu prezintă pericol pentru sănătatea cetățenilor și pentru securitatea cibernetică

Implementarea tehnologiei 5G în R. Moldova nu prezintă pericol pentru sănătatea cetățenilor și pentru securitatea cibernetică a țării. O declarație în acest sens a făcut, joi, la o conferință de presă, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat că în Moldova funcționează cele mai restrictive norme, deoarece nivelul maxim admis al intensității fluxului de energie electromagnetică pentru om este de 10 mW pe centimetru pătrat - de opt ori mai mic decât în țările dezvoltate industrial și mult mai puțin decât norma europeană.

"Una dintre sursele din spectrul radio, discutată în contextul tehnologiilor 5G de generație viitoare, este deja folosită în Moldova de 50 de ani. Este vorba de banda de frecvență de 700 MHz. În această perioadă, nu s-a constatat clinic niciun impact direct, dacă persoana nu se află în imediata apropiere a pilonului de emisie", a spus secretarul de stat.

Potrivit lui, organele de stat se ocupă și de problema securității cibernetice și sunt preocupate de echipamentele care vor fi utilizate, deoarece toți cunosc că dependența societății de resursele de conectare la Internet este foarte mare, iar simpla implementare a acestei tehnologii, conform studiilor, poate avea un impact pozitiv asupra economiei țării în limita a 2-9% din PIB.

Tarlev a spus că, la consultări publice recente, au fost discutate două etape ale implementării tehnologiei, care presupun consolidarea capacităților rețelelor 4G existente (2020-2022) și crearea condițiilor și dezvoltarea rețelei 5G (2023-2025).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău