Ministerul Economiei demarează negocierile cu Banca Mondială privind obținerea grantului care va contribui la interconectarea energetică R.Moldova-România

  • 18 Octombrie 2018 09:35
Ministerul Economiei demarează negocierile cu Banca Mondială privind obținerea grantului care va contribui la interconectarea energetică R.Moldova-România

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul privind inițierea negocierilor cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare / Asociația internațională pentru Dezvoltare pentru semnarea Acordului de Grant în vederea realizării Proiectului ,,Piața energetică transparentă”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, ministrul Chiril Gaburici a declarat că „actualitatea Acordului este determinată de necesitatea pregătirii pentru implementarea Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al R. Moldova cu cel al României”. 

Acordul interguvernamental de Grant urmează a fi încheiat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), ca reprezentant al Guvernul Republicii Moldova, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Costul total al Proiectului de interconectare energetică a R. Moldova cu România este de 270 milioane de euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și UE. De asemenea, Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, prin acordarea unui împrumut în dolari, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 milioane de euro. 

Totodată, Banca Mondială, va oferi un Grant în valoare de 410 mii dolari SUA, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică.  Grantul va fi divizat în 3 părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 mii dolari, dezvoltarea capacităților Î.S. Moldelectrica - 41 mii dolari și gestionarea și auditul grantului – 18 mii dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău