Ministerul de Externe de la Moscova: cetățenii ruși sunt supuși unor atitudini discriminatorii de polițiștii de frontieră din R. Moldova

  • 19 Mai 2023 19:57
Ministerul de Externe de la Moscova: cetățenii ruși sunt supuși unor atitudini discriminatorii de polițiștii de frontieră din R. Moldova

Ministerul rus de Externe a publicat o declarație oficială în care le recomandă rușilor să ia în calcul riscurile atunci când planifică călătorii în Republica Moldova. Moscova susține că cetățenii ruși sunt supuși unor atitudini discriminatorii de polițiștii de frontieră din Moldova, scrie Radio Chișinău.

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că „în ultimul timp, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de atitudine discriminatorie a autorităților moldovenești față de cetățenii ruși care intră în Republica Moldova”.

 „La sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sunt adesea supuși unei proceduri umilitoare de inspecție suplimentară. În timpul inspecțiilor istovitoare, care pot dura până la 10 ore, acestora și copiilor lor nu li se oferă condiții de trai de bază, inclusiv apă, hrană și comunicare cu lumea exterioară. După aceasta, cetățenilor li se refuză deseori intrarea în țară sub pretexte exagerate. În fiecare zi, autoritățile moldovenești refuză în acest fel intrarea a 10 până la 50 de cetățeni ruși”, se arată în declarație pe pagina de Telegram a Ministerului de Externe de la Moscova.

MAE-ul rus susține că, „în timpul verificărilor, ofițerii Poliției de Frontieră moldovenești, precum și reprezentanții Agenției UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și ai Misiunii UE de asistență la frontieră în Moldova care se află pe teren, se pare că înregistrează adesea cu telefoanele lor mobile un astfel de tratament inadecvat al cetățenilor ruși și postează înregistrările video pe internet”.

„Din nefericire, capacitatea Ambasadei Rusiei la Chișinău de a oferi sprijin consular în astfel de situații este extrem de limitată, deoarece, de multe ori, autoritățile moldovenești nu permit accesul personalului său la cetățenii ruși. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei recomandă insistent cetățenilor ruși să ia în considerare riscurile menționate mai sus atunci când planifică călătorii în Republica Moldova”, se arată în text.

Amintim că pe 13 mai, un cetățean rus, identificat ca mercenar din cadrul brigăzii internaționale „Пятнашка”, a fost oprit la Aeroportul Chișinău. Acesta voia să intre în Republica Moldova, ca tranzit în drum spre Ucraina.

Ministerul de Externe de la Chișinău nu a comentat deocamdată avertismentul Moscovei. 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău