Ministerul de Externe de la București: Ambasadorul R.Moldova - invitat la consultări privind situația românilor întorși de la graniță

  • 28 August 2018 18:20
Ministerul de Externe de la București: Ambasadorul R.Moldova - invitat la consultări privind situația românilor întorși de la graniță

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) urmărește cu "atenție" și "preocupare" situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat, "în spiritul dialogului și cooperării care caracterizează relația dintre cele două state", explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei, a informat MAE printr-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES.

În acest sens, ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare, a anunțat MAE.

"De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România", a precizat sursa citată.

MAE anunțase anterior că Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a decis, luni, întoarcerea de la Vama Albița a unui grup de români care fac parte din Marșul Unirii pe motiv că "au perturbat" ordinea publică.

Potrivit unei informări a MAE transmise, marți, AGERPRES, din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august la Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

"Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituției menționate, 'cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere'. Menționăm că aceasta a fost o decizie a autorităților Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova", menționa MAE.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a transmis luni AGERPRES un comunicat de presă în care arăta că 35 de interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova au primit cetățeni români care participă la Marșul Centenarului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău