Ministerul Culturii sesizează Procuratura și cere investigarea „crimelor ce vizează distrugerea monumentelor istorice”

  • 25 Iulie 2023 13:34
Ministerul Culturii sesizează Procuratura și cere investigarea „crimelor ce vizează distrugerea monumentelor istorice”

Ministerul Culturii a sesizat Procuratura Generală și solicită crearea unui grup de investigații specializat în infracțiunile ce vizează distrugerea obiectelor de arhitectură istorice. Demersul instituției a fost făcut în baza unui raport al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, realizat în urma „numeroaselor sesizări” privind demolările ilegale ale clădirilor monumente istorice. 

Reprezentanții Ministerului Culturii notează, într-un comunicat de presă, că a fost modificat Legea privind protecția monumentelor, care stabilește prevederi clare pentru zonele protejate, a fost schimbată componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, iar activitatea Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor a fost restartată.

Din 2022, s-au întocmit zeci de procese verbale de constatare a infracțiunilor, transmise Agenției pentru Supraveghere Tehnică și Poliție. Au fost consemnate numeroase cazuri de demolare a monumentelor și construire de noi edificii, cele mai multe dintre care se referă la perioada anterioară constituirii noului Minister al Culturii. În baza actelor de constatare ale acestor grave încălcări legislative au fost transmise cereri către Procuratura Generală, spune Ministerul. 

Raportul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor oferă o listă a actelor întocmite pentru anii 2022 și 2023, inclusiv adresările către Procuratură. Agenția a constatat, de asemenea, că în perioada 2018 – 2021 nu a fost înaintată nicio contestare privind demolarea monumentelor, menționează reprezentanții ministerului.

În baza raportului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ministerul Culturii a făcut apel către Procurorul General interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, cu cererea de preluare a controlului asupra situației, cu instrumentarea dosarelor de demolare a monumentelor.

„Distrugerea patrimoniului, în cele mai multe cazuri, este de natură organizată, acțiuni comise de grupuri infracționale, ale căror scop este demolarea monumentelor și construirea ulterioară a clădirilor cu mai multe nivele. Aceste activități ilegale conțin falsuri în documente, proiecte cu abateri de la normativele în construcție, eliberarea de autorizații de construcții ilegale, tentative de a construi noi clădiri pe locul monumentelor distruse, sub pretextul reconstrucției”, se mai arată în comunicat. 

În acets context, Ministerul Culturii solicită Procuraturii Generale crearea unui grup de anchetă specializat în investigarea acestor acțiuni.

Totodată, Ministerul Culturii consideră necesară înăsprirea răspunderii pentru distrugerea monumentelor, prin operarea de modificări corespunzătoare în Codul Penal și contravențional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău