Ministerul Apărării rus declară că luptele continuă la Soledar, după ce șeful Wagner anunțase capturarea orașului

  • 11 Ianuarie 2023 13:28
Ministerul Apărării rus declară că luptele continuă la Soledar, după ce șeful Wagner anunțase capturarea orașului

Luptele între forțele ucrainene și cele ruse continuă la Soledar, a declarat miercuri Ministerul Apărării rus, la câteva ore după ce grupul paramilitar Wagner anunțase că a preluat controlul asupra acestui oraș din estul Ucrainei, relatează Agerpres.

Unități aeropurtate ruse au blocat părțile dinspre nord și sud ale Soledar. Forțele aerospațiale ruse lovesc bastioane inamice. Forțele de asalt se bat în oraș', a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, în timp ce trupele Moscovei încearcă de mai multe săptămâni să cucerească acest mic oraș din regiunea Donețk.

Potrivit mai multor analiști, există o concurență feroce între grupul Wagner și armata rusă.

Kremlinul a salutat de asemenea progresele înregistrate de forțele ruse în operațiunea lor în jurul Soledar, vorbind de o 'dinamică pozitivă', dar fără să confirme capturarea orașului, anunțată anterior de grupul de mercenari Wagner, potrivit Reuters.

'Să nu ne grăbim, să așteptăm rapoarte oficiale', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a admis pierderi grele de partea rusă.

'Chiar dacă succesele tactice sunt importante, ele au preț ridicat, sunt câștigate cu prețul eroismului fantastic al luptătorilor noștri', a spus el.

Armata ucraineană infirmase anterior cucerirea orașului Soledar de către forțele ruse, după anunțul grupului Wagner privind preluarea controlului asupra acestuia, declarând că intensitatea bătăliilor din zonă ar putea fi comparată cu cea a luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forțelor ucrainene, a declarat într-o intervenție la televiziune că forțele ucrainene nu au permis trupelor ruse să străpungă linia frontului.

'Orașul nu se află sub controlul Federației Ruse. Acum se duc lupte crâncene', a afirmat el, adăugând că 'situația este complicată acolo'.

Comandamentul militar ucrainean, a afirmat Cerevatîi, 'lucrează în prezent la modul de stabilizare a situației de acolo, cu impact maxim pentru inamic și pierderi minime pentru Ucraina'.

'Intensitatea bătăliilor de lângă Bahmut poate fi comparată cu cea din cel de-al Doilea Război Mondial', a afirmat purtătorul de cuvânt citat.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent situația pe teren la Soledar.

Forțele ruse, potrivit lui Cerevatîi, mai dispun încă de o mulțime de arme din perioada sovietică și utilizează vehicule blindate din epoca sovietică, cu unele elemente modernizate.

'Partenerii noștri ne furnizează arme mai moderne', a spus el, adăugând că armele occidentale sunt mai precise și conferă Ucrainei un avantaj.

Grupul de mercenari Wagner anunțase anterior preluarea controlului asupra Soledar, un oraș cunoscut pentru minele sale de sare, situat la aproximativ 15 km de Bahmut, unde se dau de asemenea lupte acerbe, în timp ce Rusia încearcă să captureze întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău