Ministerul Agriculturii | UE rămâne destinația principală a produselor agricole din Republica Moldova

  • 20 Noiembrie 2017 16:11
Ministerul Agriculturii | UE rămâne destinația principală a produselor agricole din Republica Moldova

Uniunea Europeană rămâne destinația principală a produselor agricole din Republica Moldova, după volumul de bani proveniți din exporturi, pe când Federația Rusă este lider la categoria pieței de desfacere din punct de vedere cantitativ, arată datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Secretarul de Stat, Iurie Ușurelu, a subliniat că deși cerințele referitoare la calitate sunt mai drastice în Uniunea Europeană, această piață este mai atractivă și cu mai multe perspective pentru producătorii moldoveni.

„Practic, Uniunea Europeană rămâne lider în exportul producției agricole ca și volum de bani. Federația Rusă rămâne până în prezent ca și piață de desfacere cantitativă. Mai ales vorbim de cantitatea de mere, rămâne una dintre cele mai mari piețe, cu toate că avem și unele neînțelegeri”, a declarat Iurie Ușurelu.

Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului mai arată că anul agricol 2016-2017 a fost unul mai productiv decât cel precedent, deși au fost înregistrate perioade de secetă și zăpadă în luna aprilie.

Astfel, cantitatea de grâu obținută în total anul acesta a fost de 1 milion 170 mii tone, cu o recoltă medie la hectar de 3,8 tone, iar în raioanele de nord – de 4 tone la hectar. Aceasta va asigura atât consumul intern, cât și exportul de grâu, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. De asemenea, a fost înregistrată o roadă mai bună în comparație cu anul precedent și la orz, mazăre, soia, floarea soarelui, rapiță și sfecla de zahăr.

Recolta de fructe s-a ridicat la 600 mii tone, iar cea de legume – la 760 de tone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău