Ministerul Agriculturii: Dosarul pentru accesarea compensațiilor în agricultură va fi simplificat

  • 16 August 2020 14:26
Ministerul Agriculturii: Dosarul pentru accesarea compensațiilor în agricultură va fi simplificat

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru accesarea compensațiilor oferite de Guvern pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent. Acest lucru l-a declarat ministrul de resort Ion Perju, la întâlnirea de ieri cu grupul de inițiativă al agricultorilor protestatari, transmite MOLDPRES.

„În urma dialogului, am găsit consens. Vom modifica, la următoarea ședință a Guvernului, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent", a relevat Ion Perju.

Pentru aceasta, va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă.  În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau lucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea. "Sperăm că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă”, a estimat ministrul Agriculturii.

Conform hotărârii Executivului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, va distribui o sută de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru acordarea compensațiilor în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

În anul curent, din cele 415 mii de hectare de culturi cerealiere, aproape 200 mii au fost afectate de secetă și alte calamități naturale în proporție de peste 60%.

Menționăm că, fermierul Andrei Dînga a menționat, după întrevederea de ieri cu autorităile că dialogul a ajuns în impas pe partea de solicitare a despăgubirilor pentru secetă.

„N-am ajuns la un numitor comun pe partea celei mai mari revendicări a noastre, cea legată de plata de 3 mii de lei la hectar afectat de secetă. Cred că aici încă vom purta discuții cu domnul prim-ministru pentru alocarea acestei sume, care, de fapt, e o sumă care ne va ajuta doar să supraviețuim și nu ne va acoperi pagubele. Acești bani ar putea să ne ajute să ne continuăm lucrările de toamnă”, a spus agricultorul. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău