Ministerul Agriculturii: Avem o situație ieșită din comun, seceta afectează nu doar recolta de din acest an, dar și culturile multianuale

  • 15 Septembrie 2020 16:19
Ministerul Agriculturii: Avem o situație ieșită din comun, seceta afectează nu doar recolta de din acest an, dar și culturile multianuale

Din cauza secetei severe lucrările de pregătire pentru semănatul de toamnă întârzie

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susțin că seceta hidrologică severă din acest an a afectat nu doar recolta de cereale, dar și culturile multianuale. Mai mult, unele lucrări de pregătire către semănatul de toamnă încă nu au fost efectuate, a menționat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihail Machidon.

Este o situație în care, în principiu, sunt afectate ambele grupe de culturi agricole, prima grupă și grupa a doua, o situație când nu am văzut o afectare așa de mare și pentru culturile multianuale, dar și ceea ce înseamnă pregătirea pentru semănatul de toamnă care, la moment, deja, era necesar ca unele lucrări să fie efectuate, dar cu părere de rău nu s-au făcut. Este o situație ieșită din comun”, a spus Mihail Machidon.

Secretarul de Stat a informat că pentru compensarea pierderilor înregistrate de către agricultori, fondul de subvenționare a fost suplinit cu 300 de milioane de lei. Totodată, au fost aprobate mai multe facilități fiscale pentru agricultori.

Ne dorim și mai mult, mai ales că vine și grupa a doua care sunt pierderi mult mai mari decât cele de la culturile de toamnă. A fost o lecție dură pentru noi care ne impune să ne uităm și la alte lucruri pe care nu le-am făcut până acum cum este, bunăoară, irigare care era necesară de făcut. Vom lucra asupra noului concept de subvenționare în agricultură, dar mizăm foarte mult și pe popularizarea necesității de asigurare în agricultură”, a adăugat Mihail Machidon.

În prezent, comisiile raionale pentru situații excepționale evaluează pagubele înregistrate de agricultori care au culturi din grupa a II. După colectarea datelor, ministerul va prezenta o informație privind starea de lucruri la acest capitol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău