Ministerul Agriculturii a propus măsuri de protecție în contextul ninsorilor și înghețurilor prognozate la finele săptămânii

  • 18 Martie 2020 13:03
Ministerul Agriculturii a propus măsuri de protecție în contextul ninsorilor și înghețurilor prognozate la finele săptămânii

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunțat mai multe măsuri de protecție în contextul ninsorilor și înghețurilor puternice, prognozate la finele săptămânii curente de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

„Coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetație a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor și, uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. Înghețurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către înghețuri a florilor și fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole - până la 15%”, indică specialiștii MADRM.

În acest context, ministerul de resort propune unele măsuri de atenuare a impactului înghețurilor. Astfel, specialiștii propun măsuri practice înainte de plantare sau însămânțare (plantele sensibile la îngheț sunt cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu ușurință a aerului rece pe văi); măsuri prin care se urmărește atenuarea radiației nocturne (fumigațiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecție); măsuri prin care se realizează creșterea temperaturii solului și a aerului (încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald); mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; măsuri agrotehnice prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil și procesele radiative la suprafața solului.

Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic și, în consecință, menținerea temperaturii aerului și pe suprafața solului mai mare de 0 grade.

„Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferențiat, în funcție de condițiile meteorologice și locale (relief și microrelief, soiuri de plante, condiții tehnice), precum și de costurile materiale posibile”, au estimat specialiștii în agricultură.

Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră important și recomandă cu insistență identificarea de soluții noi de prevenire a riscurilor, de diminuare a pierderilor cauzate sau compensare parțială a lor, în special, prin asigurarea riscurilor.

Potrivit datelor SHS, în perioada 22-24 martie, în țară se așteaptă ninsori și lapoviță, precum și ger nocturn până la minus 9 grade Celsius.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău