Ministerul Agriculturii a pregătit un concept de promovare a produselor autohtone

  • 26 Noiembrie 2021 13:25
Ministerul Agriculturii a pregătit un concept de promovare a produselor autohtone

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are pregătit un concept de program național care vizează promovarea produsului autohton în școli și grădinițe. Despre aceasta a anunțat ministrul agriculturii și dezvoltării regionale, Viorel Gherciu, într-o conferință de presă. Potrivit oficialului, prin acest program vor fi promovate produsele în lanțul alimentar scurt. Sunt vizate nemijlocit achizițiile pentru a asigura școlile și grădinițele cu produse alimentare necesare în alimentarea copiilor. Documentul va fi transmis spre aprobare Guvernului, apoi Parlamentului, transmite IPN.

Viorel Gherciu a remarcat că anul 2021 nu a fost deloc ușor, însă au fost obținute recolte înalte la majoritatea culturilor. Pentru prima dată, au fost recoltate peste 1,5 milioane tone de grâu, peste 800 de mii de tone de floarea soarelui și se așteaptă o roadă bogată și la porumb, de peste 2,5 milioane de tone. Au fost strânse peste 600 de mii de tone de mere și peste 315 mii de tone de struguri.

În acest an, agricultorii au investit în agricultură peste cinci miliarde de lei, iar Guvernul a venit cu un suport de peste 1,5 miliarde de lei. La Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse peste 8500 de cereri. Datorită modificărilor legislative, din 2022 de subvenții vor beneficia și instituțiile de cercetare, cele cu profil agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.

Ministrul a notat că a fost prelungit proiectul „Livada Moldovei” până în luna mai 2023, fiind disponibile circa 60 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului horticol. De anul viitor, se introduce noțiunea de „producător micro”. Astfel, și cei care au în proprietate o suprafață de teren de până la două hectare va putea beneficia de subvenții, la fel și producătorii mici cu terenuri până la 10 hectare. Totuși, asocierea producătorilor mici și mijlocii rămâne o prioritate pentru a asigura calitatea și cantitatea produsului conform cerințelor pieței locale și internaționale, a subliniat oficialul.

Prioritar este și sectorul zootehnic, pentru dezvoltarea căruia vor fi oferite subvenții. În ultimii trei ani, șeptelul de animale a scăzut cu 25%, iar producția de lapte a scăzut cu 14%. Moldova este asigurată cu lapte integral doar în proporție de 71%, cu carne de pasăre – în proporție de 68%, cu unt și cașcaval – 58%.

Cât privește sectorul viticol, s-au recoltat 315 mii de tone de struguri, implicit 65 de mii de tone de struguri de masă. Până la 15 noiembrie, s-au exportat peste 30 de mii de tone de struguri din roada anului curent. Strugurii de masă din Republica Moldova au ajuns și la consumatorii din Canada. Dar piața Federației Ruse rămâne prioritară. În sectorul vinificației, în primele opt luni ale anului curent s-au exportat vinuri de 90 de milioane de dolari. Cel mai mult s-a exportat în UE și CSI. Cele mai importante piețe de desfacere a vinului moldovenesc sunt România, Cehia, Polonia, Federația Rusă, China.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău