Ministerul Agriculturii a început recepționarea dosarelor pentru acordarea subvențiilor pentru anul 2022
-
28 August 2023 13:55
Ministerul Agriculturii a început recepționarea dosarelor pentru acordarea subvențiilor pentru anul 2022. Autoritățile se așteaptă la număr de peste trei mii de dosare. , transmite Radio Chișinău.
Ministrul Vladimir Bolea a declarat într-un briefing că va fi acordat ajutor financiar pentru fermierii afectați de secetă anul trecut, rambursarea accizei la motorină și alte plăți.
„Mulți stimați agricultori vreau să vă informez că este declarat oficial deschiderea recepționării dosarelor pentru următoarele tipuri de subvenții: rambursarea accizei la motorină, ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizei din 2022, subvențiile complimentare, plățile directe din sectorul zootehnic și cererile de stabilire a costului de motorină din ajutorul umanitar extern destinat suporturilor agricultorilor afectați de seceta din anul 2022”, a declarat Vladimir Bolea.
Autoritățile așteaptă recepționarea unui număr de peste trei mii de dosare, iar până acum au fost depuse doar 264 de cereri, după cum a anunțat Diana Coșalîc, director adjunct în cadrul Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură.
În total, pentru toate programele de subvenționare a agricultorilor pentru anul 2023, sunt atribuiți un miliard 800 de milioane de lei. Aceste cifre indică o creștere a sumelor alocate agricultorilor, comparativ cu 2019, a subliniat Vladimir Bolea, dar el spune că acești bani nu au fost cheltuiți eficient, astfel încât să îmbunătățească situația în domeniul agricol:
„În 2020 fondul AIPA a avut un miliard 524 de milioane de lei. În 2021 fondurile subvenționare au fost un miliard 535 de milioane de lei, în 2022 fondurile s-au ridicat la un miliard 750 de milioane de lei și iată că în 2023 fondurile subvenționale au în total un miliard 800 de milioane de lei. Per total, în ultimii patru ani agricultura din Rep. Moldova a primit peste 6 miliarde și 609 milioane de lei. Lucru care ne bucură, dar în același timp trebuie să înțelegem că situația în agricultură rămâne a fi una extrem de complicată. Și din câte vedem, nici acești 6 miliarde nu au fost suficient de bine utilizați și folosiți ca și subvenții care să producă niște efecte economice, pentru că acești bani nu au ajutat la rezolvarea problemelor cu productivitatea extrem de joasă. Noi în continuare vorbim despre o lipsă de cooperare în agricultură. De aceea, vom promova cooperarea ca o formă unică prin care agricultura din Rep. Moldova ar fi capabilă să facă față concurenței din regiune~, spune ministrul Agriculturii.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei din Fondul de rezervă în sprijinul fermierilor afectați de pierderi. Fermierii au organizat mai multe proteste în această vară, nemulțumiți de situația dificilă din domeniul agricol.