Ministerul Afacerilor Interne: Controlul financiar în relația cu partenerul este o formă a violenței care trebuie raportată / video

  • 18 Decembrie 2023 10:24
Ministerul Afacerilor Interne: Controlul financiar în relația cu partenerul este o formă a violenței care trebuie raportată / video

Controlul deplin al banilor impus de partenerul de viață este o formă a violenței în familie care nu trebuie tolerată, ci raportată. Cu acest mesaj vine Ministerul Afacerilor Interne într-un spot social adresat victimelor violenței în familie, relatează IPN.

Prin vocea unei actrițe a Teatrului Național „Mihai Eminescu” este relatată istoria reală a unei profesoare de 47 de ani, cheltuielile căreia sunt controlate de soț. „Am 47 de ani și sunt profesoară. Sunt căsătorită de 20 de ani. Soțul mereu mi-a verificat cumpărăturile și portmoneul. Zilnic trebuia să îi explic de ce mi-am cumpărat o cafea sau o chiflă din banii munciți de mine. Într-o seară pregăteam cina, când a venit și mi-a cerut bani să cumpere anvelope. I-am spus că nu mai am, pentru că mi-am cumpărat o haină de iarnă. S-a înfuriat, a strigat la mine, a luat portmoneul și a plecat să verifice câți bani mai am pe card. Nu m-am gândit niciodată că așa ceva poate exista în familie, să fiu atât de nefericită și torturată psihologic în propria casă”, povestește protagonista.

Ministerul Afacerilor Interne menționează că violența economică și cea psihologică sunt forme ale violenței în familie care în Republica Moldova sunt mai puțin percepute ca fiind tipuri de abuz. „Nu ești singură! Nu este vina ta! Apelează oricând după ajutor! Suntem alături, pentru că siguranța și viața ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”, este mesajul transmis de MAI.

Centrul de Justiție Familială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne încurajează femeile supuse violenței în familie să apeleze cu încredere la autorități și să le asigure că vor fi ajutate, consiliate și însoțite gratuit, pe toată durata procesului penal.

În primele 10 luni ale anului 2023, în Republica Moldova au fost inițiate 103 cauze penale, urmare a acțiunilor de violență psihologică în familie, dintre care 15 cazuri au fost calificate drept izolare, intimidare în scop de impunere a voinței sau a controlului personal asupra victimei, fapte care reprezintă infracțiuni potrivit Codului Penal al Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău