Minim istoric al exporturilor de gaze rusești către Europa, în această lună

  • 31 Ianuarie 09:20
Minim istoric al exporturilor de gaze rusești către Europa, în această lună

Exporturile de gaze Gazprom către Europa prin Ucraina au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, scrie publicația rusă Vedomosti, citând cifrele Gazprom, conform The Guardian, citat de hotnews.ro.

Gazprom a livrat zilnic între 41 și 43 de milioane de metri cubi prin Ucraina în a doua jumatate a anului 2022. Cu toate acestea, din 5 ianuarie, volumele zilnice au început să scadă brusc, cu doar 24,4 milioane de metri cubi livrați zilnic până în 19 ianuarie.

Declinul este, în primul rând, rezultatul reducerii cererii de gaz rusesc în Europa pe fondul unei ierni neobișnuit de calde, scrie sursa citată.

Uniunea Europeană, în mod tradițional cel mai mare consumator de petrol și gaze din Rusia, a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenței de gazul rusesc, dar Bruxelles-ul a luat măsuri doar după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE și-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele rusești reprezintă mai puțin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

În acest moment, gazele naturale rusești ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum și printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia și Ungaria.

În paralel, Gazprom și-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depășit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
9
Tue
4
Wed
3
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău