Mingea de la Mondial dăruită de Putin pentru Trump, obiect suspectat asupra riscului de securitate

  • 27 Iulie 2018 09:50
Mingea de la Mondial dăruită de Putin pentru Trump, obiect suspectat asupra riscului de securitate

O minge oficială de la Cupa Mondială, primită de Donald Trump de la Vladimir Putin, a intrat sub investigații. Conform publicației spaniole AS, președintele Rusiei i-a înmânat cadoul omologului său american pe 16 iulie, la o zi după finală, la primul summit bilateral dintre cele două țări, care a avut loc la Helsinki.

Mingea "Adidas Telstar" ar conține un transmițător NFC, ceea ce americanii speculează că ar putea prezenta un risc de securitate. Spionajul cibernetic este un subiect care a figurat pe agendă încă din 2016, de la acele atacuri cibernetice ale Rusiei care ar fi afectat sistemul electoral la alegerile prezidențiale din Statelor Unite ale Americii. Discutarea acestei "interferențe" a fost amânată pentru o întâlnire care va avea loc la începutul anului 2019. 

În acest sens, CNN și Bloomberg speculează asupra riscului de securitate pe care îl presupune cadoul primit de Trump de la Putin și trage un semnal de alarmă. Chipul din interiorul balonul este același care e folosit de smartphone-uri pentru a efectua plăți. Acesta lucrează pe bază de proximitate și este inclus în balon pentru a-i furniza "proprietarului" mingii "informații exclusive despre minge, produsele Adidas care țin de fotbal, competiții, etc", așa cum explică firma pe site-ul oficial. În același timp, chipul e folosit și tehnologia "Goal Line" (linia porții).

Însă cele două companii avertizează că chipul poate prezenta riscul de a fi piratat de hackeri din Rusia. Deși "Casa Albă" nu a refuzat darul, Serviciul Secret al Statelor Unite a avertizat că "toate cadourile vor trece printr-o evaluare amănunțită".

„Dacă cineva a avut intenții rele, a ales probabil tehnologia greșită", a spus Scott Schober, expert în securitate cibernetică, precizând că e "imposibil să-i scoți conținutul" inclus în NFC, dar nu e exclusă posibilitatea ca chipul să fie piratat dinainte. În esență, ar putea exista posibilitatea ca datele de pe telefonul mobil să poată fi transmise prin chip-ul mingii, în caz că cele două obiecte sunt suficient de apropiate, chiar prin tehnologia NFC.

Conform sursei citate, în San Francisco și New Jersey ar fi avut loc incidente, datele de pe cardurile "contactless" fiind furate printr-un simplu smartphone care utilizezează această tehnologie.

Sursa: digisport.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău