Minele de sare din Soledar: o fortăreață care poate fi crucială pentru Rusia în războiul din Ucraina
-
13 Ianuarie 2023 09:39
Conflictul a escaladat la Soledar, obiectivul actual al trupelor ruse și pe care ele susțin că l-au cucerit deja, în timp ce Ucraina neagă, scrie hotnews.ro.
Putin recunoaște că situația din zonele anexate din Ucraina este dificilă
Grupul de mercenari Wagner dă asigurări că deține controlul asupra orașului Soledar după câteva zile de lupte violente, deși Kievul neagă acest lucru, iar Moscova îndeamnă la prudență și deocamdată nu consideră zona controlată oficial.
Orașul Soledar, la aproximativ 10 kilometri nord de orașul distrus Bahmut, este acum principala țintă a trupelor ruse. Dar de ce este această locație atât de importantă? Trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani înapoi, la invazia rusă din 2014 în regiunea Donbas, regiune căreia îi aparțin Soledar și vecinul său Bahmut, scrie COPE, citat de Rador.
Deși Rusia și-a revendicat controlul asupra Republicii Populare Donețk, principala regiune a Donbasului, cele două orașe au rezistat până acum.
Când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022, această zonă a fost din nou una dintre țintele principale, iar Bahmut și, mai ales, Soledar, sunt considerate cheia pentru obținerea controlului total asupra Donbasului.
Un labirint de galerii și pasaje
Micul oraș Soledar, cu puțin peste 10.000 de locuitori, este caracterizat de mina de sare Artiomsol. Un întreg oraș subteran, o enclavă prețioasă datând din secolul al XIX-lea și care în timpul războiului a devenit o fortăreață strategică. Cu toate acestea, înainte de începerea conflictului, rolul său era destul de diferit.
Acest labirint de galerii și pasaje, cu peste 200 de kilometri de tuneluri la o adâncime de 300 de metri, a fost vizitat de o mulțime de turiști. În interior, există un teren de fotbal, o sală de concerte și există chiar loc, printre tavanele sale înalte de până la 30 de metri, pentru o biserică.
În ultimele zile, forțele ruse au făcut destule progrese în zonă. Rusia este conștientă de faptul că minele reprezintă un loc practic inexpugnabil, ferit de rachete și drone, dar și de fotografiile făcute din satelit.
Este refugiul perfect, capabil să ofere adăpost pentru mii de soldați și civili, dar și să depoziteze arme. Prin urmare, pierderea acestei poziții ar fi una grea pentru Ucraina.
Șeful companiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a asigurat, marți dimineață, că unitățile sale au preluat minele Soledar, de unde a publicat o imagine împreună cu unitatea sa.
Totuși, purtătorul de cuvânt al comandamentului estic al forțelor ucrainene, Serhii Șerevati, a insistat că "nu este adevărat că a căzut" complet, iar Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate a pus sub semnul întrebării autenticitatea fotografiei.
"Se pare că locația pe care o arată nu corespunde realității și că nu sunt cu adevărat salinele Soledar cele care apar în imagini", a clarificat Șerevati înainte de a remarca că, prin aceste informații, Moscova ar putea încerca să justifice "pierderile mari în rândul prizonierilor". În acest sens, forțele ucrainene au lansat câteva fotografii în care arată minele de sare fără nicio prezență a armatei ruse.
"Se pare că nu este adevărat și că nu sunt în minele din Soledar, care a fost și va fi întotdeauna ucrainean", a indicat Armata.
Dacă armata lui Putin preia în cele din urmă Soledar, va fi la un pas de a lua Bahmut și odată cu el, de „cheile de intrare” ale regiunii Donețk. Ceva după care tânjește de mult și care ar schimba cursul războiului, scrie COPE, citat de Rador.