Miliția transnistreană continuă să intimideze elevii și profesorii din școlile românești din stânga Nistrului

  • 03 Septembrie 2018 17:15
Miliția transnistreană continuă să intimideze elevii și profesorii din școlile românești din stânga Nistrului

Reprezentanții miliției transnistrene continuă să intimideze elevii și profesorii din școlile românești din stânga Nistrului, semnalează Asociația Promo-LEX.

Potrivit asociației, la careul de început de an școlar, organizat de gimnaziul din satul Roghi, au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. De asemenea, cineva s-ar fi apropiat de directoare și ar fi preîntâmpinat-o să nu difuzeze la boxe imnul de stat și să nu arboreze drapelul. 

Și la gimnaziul din Corjova astăzi au fost observați 15 milițieni, care „supravegheau” careul din afara curții școlii. La Liceul din Râbnița au fost prezenți reprezentanți ai structurilor locale ale autorităților separatiste.

Situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică, mai subliniază Asociația Promo-LEX.

Acum 6 ani, CEDO  a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Până în prezent, Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile. 

În stânga Nistrului activează opt instituții cu predare în limba română. Acestea sunt subordonate Ministerului Educației de la Chișinău, însă plătesc taxe de chirie pentru edificii,  administrației nerecunoscute de la Tiraspol.

Ca urmare a migrației, dar în cea mai mre parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației separatiste de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de aproape 10 ori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău