Militarii din România și cei din Republica Moldova se vor antrena alături de legendara Brigadă 101 Aeropurtată a SUA. România dislocă în premieră un punct de comandă de divizie în afara țării

  • 19 Octombrie 2023 14:07
Militarii din România și cei din Republica Moldova se vor antrena alături de legendara Brigadă 101 Aeropurtată a SUA. România dislocă în premieră un punct de comandă de divizie în afara țării

Brigada 1 „Bastogne” a Diviziei 101 Aeropurtate din US Army (Forțele Terestre ale Statelor Unite) desfășoară în Germania (perioada 10 octombrie – 11 noiembrie) un exercițiu complex de evaluare a capacității de luptă, la care participă militari din cel puțin 14 țări, inclusiv din România și Republica Moldova.

”Peste 4.200 militari din cel puțin 14 națiuni participă la exercițiul Combined Resolve 19, inclusiv din Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Moldova, Macedonia de Nord, România, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite”, a anunțat US Army pe 6 octombrie, scrie Defense Romania.

Exercițiile din seria ”Combined Resolve” sunt deosebit de importante prin faptul că, au ca scop să evalueze capacitatea unei brigăzi de luptă (echivalentul unei brigăzi mecanizate) a US Army de a desfășura operații într-un mediu de luptă complex.

Echipa de luptă a Brigăzii 1 din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian) din Fort Campbell, va executa operații multi-domeniu (în cel puțin două dintre mediile terestru, aerian, naval și spațial – nota autorului) în cadrul exercițiului de luptă Combined Resolve 19 – element esențial al formării de luptă, se mai precizează în comunicatul de presă al US Army.

„Indiferent unde se află armata SUA, fie aici în Europa sau în afara ei, noi – împreună cu aliații și partenerii noștri – trebuie să fim pregătiți să răspundem atunci când națiunile noastre apelează”, a precizat colonelul Trevor Voelkel, comandantul brigăzii.

Reamintim că Brigada 1 „Bastogne” care deține rolul principal la exercițiu, este dislocată din primăvară în Dobrogea și, din această poziție de avanpost pe flancul estic al NATO, a participat alături de unități ale Armatei României la manevrele militare de amploare Defender Europe 2023.

Începând cu anul 2022, după atacarea Ucrainei de către Rusia, Divizia 101 Aeropurtată trimite, prin rotație, în România câte o brigadă. În aprilie 2023, Brigada 2 Luptă „Strike”, după o desfășurare de nouă luni, a lăsat locul Brigăzii 1 Luptă „Bastogne” (1st Brigade Combat Team – 1 BCT / 101 Division).

După cel de-al Doilea Război Mondial, România dislocă pentru prima dată în afara țării un punct de comandă de divizie. 

Armata României a trimis un punct de comandă de divizie și elemente din alte cinci structuri separate. Participarea militarilor români - remarcabilă.

Forțele Terestre Române au trimis la exercițiul din Germania un punct de comandă de divizie și elemente din alte cinci structuri separate, efectivele participante totalizând peste 100 de militari.

”Aproximativ 120 de militari români alături de militari din țări membre NATO și partenere participă în perioada 10 octombrie – 03 noiembrie, în Hohenfels, Germania, la exercițiul "Combined Resolve XIX", a anunțat Divizia 4 Infanterie ,,Gemina”, pe 16 octombrie, într-un comunicat de presă.

”În premieră, țara noastră a dislocat în străinătate un punct de comandă de nivel divizie pentru a participa la un exercițiu multinațional.”

Militarilor din cadrul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina” li s-au alăturat camarazi din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal”,  Regimentului 317 ISR ,,Vlădeasa”, Batalionului 400 Sprijin ,,Feleacu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică ,,Napoca” și Batalionului 1 Cimic ,,General de corp de armată Ștefan Holban”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Participarea României la exercițiu cu un punct de comandă de divizie este una remarcabilă și demonstrează că militarii americani, după misiunile comune cu omologii români, au încredere în capacitatea unităților Armatei Române de a coopera la un nivel înalt cu unitățile de elită americane.

Pe lângă Brigada 1 Luptă „Bastogne”, US Army a desfășurat la Hohenfels și alte unități care să susțină scenariul complex de evaluare, printre acestea fiind elemente din Divizia 10 Munte, Comandamentul 10 Apărare Aeriană și Antirachetă, Brigada 41 Artilerie, Comandamentul 21 Sprijin de Teatru, Brigada 3 Aviație de Luptă și din alte unități ale Rezervei US Army.

Este de menționat că Statul Major al Diviziei 10 Munte a fost dislocat în România odată cu Brigada 1 Luptă „Bastogne”, luând locul Statului Major al Diviziei 101 Aeropurtate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău