Militarii din cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale, detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR, și-au încheiat misiunea în Kosovo

  • 31 Iulie 2023 18:05
Militarii din cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale, detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR, și-au încheiat misiunea în Kosovo

Militarii din cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR și-au încheiat misiunea în Kosovo și au raportat astăzi „Misiune îndeplinită!” în cadrul unei ceremonii. Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a apreciat prestația militarilor moldoveni la îndeplinirea misiunilor stabilite pe parcursul celor nouă ani de prezență continuă în teatrul de operații KFOR și contribuția acestora la prestigiul pe care Republica Moldova l-a dobândit în ultima perioadă la nivel mondial, transmit IPN.

Ministrul apărării a mulțumit Guvernelor Italiei și SUA pentru sprijinul acordat în instruirea și asigurare logistică a militarilor moldoveni pentru participarea în misiunea KFOR, dar și în misiunea UNIFIL din Liban.

Șefa adjunctă interimară a Ambasadei SUA în Republica Moldova, Mary Alexander, a declarat că această misiune a 26 de națiuni demonstrează determinarea internațională de a menține stabilitatea și pacea în Europa. Soldații moldoveni înfruntă curajoși pericolele din calea menținerii unei Europe libere, întregi și pașnice.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Italiei la Chișinău, Diego Randazzo, a mulțumit militarilor moldoveni pentru tot ce au făcut în slujba păcii internaționale și a stabilității în Balcanii occidentali. „Pentru Italia, în actuala poziție de comandant al misiunii KFOR, a fost o onoare să vă aibă alături și să conteze pe voi în desfășurarea operațiunilor din Kosovo. Fiți mândri de ce ați făcut pentru țara voastră și pentru întreaga Europă. Fiți mândri că ați demonstrat că Republica Moldova nu este doar un consumator, dar și un producător de securitate și este pe deplin alături de Europa și de NATO pentru pacea europeană și internațională”, a spus Diego Randazzo.

Pentru merite deosebite în cadrul misiunii KFOR, un grup de militari a primit distincții de stat, diplome de onoare din partea Guvernului, dar și distincții ale Armatei Naționale. De asemenea, în cadrul ceremoniei, atașatul italian al apărării, colonel Ivano Antonio Romano, a primit medalia „Consolidarea Frăției de Arme” a Armatei Naționale pentru contribuția semnificativă la consolidarea cooperării moldo-italiene în domeniul apărării, dar și cu prilejul finalizării mandatului în Moldova.

Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale, format din 41 de ofițeri, sergenți și soldați, s-a aflat în Kosovo în perioada ianuarie-iulie anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău