Militarii cu studii gimnaziale vor putea fi încadrați în serviciul militar prin contract

  • 08 Noiembrie 2018 13:02
Militarii cu studii gimnaziale vor putea fi încadrați în serviciul militar prin contract

Militarii cu studii gimnaziale vor putea fi încadrați în serviciul militar prin contract. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi cu votul a 55 de deputați, comunică MOLDPRES.

Legislatorii au adoptat astăzi o nouă structură a gradelor militare și potrivit noilor reglementări, soldații care au doar studii gimnaziale vor putea rămâne în serviciu după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. În prezent, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează a fi eliberați din serviciul militar, acordându-li-se și trei solde lunare.

Totodată, proiectul prevede noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcție și gradul militar deținut anterior. De asemenea, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea efectivului de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău