Militarii celui de-al 17-lea contingent KFOR din Kosovo au revenit acasă

  • 23 Ianuarie 2023 14:40
Militarii celui de-al 17-lea contingent KFOR din Kosovo au revenit acasă

Militarii celui de-al 17-lea contingent al Armatei Naționale detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo au revenit acasă. Aceștia au fost întâmpinați de ministrul apărării, Anatol Nosatîi, ambasadori, dar și de alți camarazi în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite IPN

Comandantul contingentului de menținere a păcii KFOR din Kosovo, maiorul Vadim Bîrca, a declarat că militarii moldoveni și-au îndeplinit cu succes angajamentele asumate, fiind implicați în acțiuni de escortă, patrulare, securizare a obiectelor militare, a clădirilor istorice incluse în patrimoniul UNESCO, precum și acțiuni de recunoaștere în zona lor securitate.

„Pe parcursul a șase luni de activitate, efectivul Armatei Naționale a depus efort pentru îndeplinirea sarcinilor. Noi suntem profesioniști și am activat la cel mai înalt nivel alături de alți camarazi. Vrem să aducem mulțumiri pentru încadrarea năpastă în această misiune, dar și rudelor pentru suport, înțelegere și susținere”, a spus Vadim Bîrca.

Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, și-a exprima recunoștința pentru contribuția a militarilor moldoveni în procesul de menținere a păcii într-o perioadă cu turbulențe. „Sunt încântat și onorat să fiu astăzi aici pentru a celebra revenirea voastră acasă în siguranță. Ați îndeplinit cu responsabilitate sarcinile pe care le-ați avut, mai ales atunci când situația a fost mai tensionată. Republica Moldova nu este singură. UE este aproape de voi, împreună suntem mai puternice”, a spus diplomatul.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a felicitat militarii moldoveni pentru contribuția lor la dezideratul primordial al momentului. „Sunt încântat să fiu din nou aici pentru a vă spune: Bine ați revenit! Misiunea dumneavoastră a devenit mai complicată, întrucât au apărut noi circumstanțe. Ați adus o contribuție foarte mare securității regionale”, a declarat ambasadorul Kent D. Logsdon.

Ministrul apărării, Anatol Nosatîi, a remarcat curajul și devotamentul militarilor. „Chiar și în acele minute complicate prin care a trecut misiunea KFOR, ați făcut față provocărilor și nu ați permis escaladarea situației ce putea să ducă la jertfe în rândul populației civile. Este meritul Dvs., dar și susținerii pe care ați avut-o”.

Operațiunea de menținere a păcii din Kosovo a urmat operațiunii de pacificare a NATO lansate în 1999. Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie 2014. Fiecare contingent își desfășoară misiunea pe o durată de 6 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău