Milionarii de la BNM de care depinde soarta inflației și a leului (Mold-street)

  • 18 Mai 2022 10:01
Milionarii de la BNM de care depinde soarta inflației și a leului (Mold-street)

În ultimele zile s-au întețit dezbaterile în societate și mai ales între politicieni privind cine este responsabil de inflația galopantă din ultimele luni.

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, a sugerat printr-o postare pe Facebook, că inflația galopantă cu care se confruntă țara noastră este cauzată inclusiv de inacțiunea Băncii Naționale a Moldovei în anul 2021, scrie mold-street.com

BNM, nu fi baba Vanga!

"BNM, nu fi baba Vanga! Obiectivul fundamental al Băncii Naționale este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor” - art. 4 din Legea BNM. 4 luni pierdute de BNM în 2021 costa prea mult ...", a scris Negruța pe pagina sa de Facebook.

Reacția a venit după ce Guvernatorul BNM a explicat inflația exorbitantă din ultima perioadă prin ponderea mare a produselor alimentare în coșul minim de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrul în economie, care se trage din trecut sub formă de tarife la servicii neajustate la timp.

În special este vorba de neajustarea la timp a tarifelor la gaze, energie, transport public etc, care deseori au fost amânate pe criterii politice.

Președintele Parlamentului Igor Grosu ia sugerat Guvernatorului BNM ca acesta să se dea mai puțin cu prognozele, dar să intervină promt pentru a tempera inflația.

„Recomandarea mea către guvernator este ca mai puțin să se dea cu prognozele dar să intervină pe piața bancară pentru a tempera inflația și a nu permite creșterea prețurilor”, a precizat Igor Grosu la postul public de radio.

În plus joi, 12 mai, la propunerea deputatului PAS Dumitru Alaiba, majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat pentru a-l invita pe Octavian Armașu, guvernatorul BNM în plenul parlamentului cu un raport privind acțiunile de combatere a inflației.

”Vrem să invităm guvernatorul BNM pentru săptămâna viitoare în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, pentru a vedea cum anume BNM gestionează inflația și cum targhetează inflația în această perioadă, după care să îl audiem și în plenul Parlamentului”, a declarat Alaiba.

În schimb fostul premier Ion Chicu a acuzat actuala guvernare de creșterea prețurilor.

"Responsabil de inflația dublă în Republica Moldova față de cea europeană este lipsa guvernării în țară. Țara pur și simplu nu se guvernează.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău