Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian rusesc

  • 24 Noiembrie 2022 17:54
Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian rusesc

Ucraina, în special capitala sa Kiev, era și joi în mare parte privată de apă și electricitate, la o zi după un nou bombardament rusesc cu rachete și drone care au țintit infrastructura sa energetică, strategie calificată drept ''crimă de război'' de statele occidentale și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.

La Kiev, unde temperatura abia depășea zero grade și peste zăpadă a mai căzut și o ploaie înghețată, circa 70% din populație nu avea joi dimineață curent electric, potrivit primăriei. Aprovizionarea cu apă a fost restabilită în capitală la începutul după-amiezii.

De asemenea în orașul vestic Liov, unde miercuri furnizarea electricității a fost oprită complet, joi după-amiază circa trei sferturi din populație încă nu avea curent.

Probleme în furnizarea energiei persistă și la Harkov, al doilea oraș al țării. Tot restul Ucrainei este în mare măsură afectat de tăieri de curent, dar reconectarea infrastructurilor critice la rețea continuă progresiv, iar președinția ucraineană a anunțat deschiderea a circa 4.000 de puncte de încălzire în toată țara.

Cele trei centrale atomoelectrice deconectate după raidul rusesc au fost între timp reconectate la rețea și ar trebui să alimenteze acum din nou cu electricitate populația și sistemele de distribuție a apei.

Operatorul rețelei de distribuție a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunțat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată țara, pentru a evita accidentele majore în rețea în urma noului atac rusesc, care a determinat și deconectarea celor trei centrale nucleare prin activarea sistemelor automate de protecție.

''Dacă nu vor fi noi atacuri, vom putea diminua considerabil lipsa (de curent) în sistemul energetic până la sfârșitul zilei'', a declarat joi ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, care a descris situația ca fiind în continuare dificilă. ''Marea majoritate'' a populației ucrainene a rămas miercuri fără electricitate după atacul rusesc, a confirmat acest oficial.

Conform armatei ucrainene, în raidul de miercuri Rusia a lansat circa 71 de rachete, dintre care 51 au fost doborâte, la fel și 5 drone kamikaze. Opt instalații energetice au fost atinse, iar bilanțul victimelor acestui atac este de 10 morți și 50 de răniți, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Armata rusă a negat că ar fi țintit capitala Kiev, afirmând că pagubele de acolo au fost provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele rusești.

Serviciul de informații militare al Ucrainei estimează că Rusia ar avea nevoie de circa o săptămână pentru a pregăti un nou raid de acest fel.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a lansat în octombrie o serie de atacuri asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor și a diminua potențialul de luptă al Ucrainei în războiul declanșat în februarie prin agresiunea rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,17 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău