MILIARDUL, PMAN și alegerea președintelui prin vot direct. Teatrul național „R. Moldova”

  • 18 Martie 2016 10:15
MILIARDUL, PMAN și alegerea președintelui prin vot direct. Teatrul național „R. Moldova”

Revista presei din 18 martie 2016

Într-un interviu acordat presei din România la o săptămână de la învestirea noului Guvern, premierul Pavel Filip promitea că, în scurt timp, în Chișinău, urmează să fie instalat un panou electronic care va oferi, zilnic, informații despre banii recuperați de Banca Națională a Moldovei (BNM) din creditele de 14,5 miliarde de lei acordate „pe ascuns” celor trei bănci implicate în scandalul „miliardului furat”, scrie Ziarul Național. Timp de cinci luni de la lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank-ului, BNM a reușit să recupereze doar 3,74% din sumă. Mai mult, între timp, mai multe companii care au contractat credite mari de la cele trei bănci au obținut, prin judecată, anularea contractelor de acordare a creditelor, astfel nemaifiind obligate să întoarcă milioanele împrumutate, relevă Ziarului NAȚIONAL.

În Jurnal de Chișinău, Val Butnaru denunță felul de a fi al guvernanților de la noi – aroganți, impertinenți, obraznici, hrăpăreți. ”Poți să-i faci feciorului tău un cadou, chiar și unul scump, scrie autorul, dar e nevoie de măsură în toate. Când Plahotniuc îi face lui Timka un cadou de peste un milion de euro asta înseamnă că interlopul refuză să țină cont de realitatea din R. Moldova. El sfidează cu bună știință o populație adusă în pragul sărăciei”, scrie Jurnal de Chișinău.

Fostul premier, Iurie Leancă, vrea să fie PREȘEDINTE, titrează Evenimentul zilei. Fostul premier, susține că o decizie în acest sens urmează să adopte partidul pe care îl conduce. Totodată, Iurie Leancă dorește să înțeleagă mai bine ce prezintă decizia Curții Constituționale, prin care Republica Moldova a revenit la alegerea directă a șefului statului, când va fi ales președintele, cum va fi ales, cu ce competențe?

Schimbarea formei de alegere a președintelui Republicii Moldova și revenirea la alegerea sa prin vot direct este, probabil, o soluție de ultim moment pentru calmarea unei populații nemulțumite de prestația actualei guvernări, comentează Timpul. Aceasta poartă, în sine, stigmatul unei vechi lupte politice între oameni și grupuri de oameni, de aceea, potrivit autorului, ”metoda de alegere a președintelui (în Parlament sau prin vot direct) nu este o soluție pentru problemele cu care se confruntă această societate. Din contra, votarea președintelui de către popor va produce o serie de efecte negative pentru viața politică din Republica Moldova”. Care sunt acestea – aflați din Timpul.

Într-un editorial de pe portalul deschide.md, scriitorul Dumitru Crudu cere Piața Marii Adunări Naționale înapoi locuitorilor pentru că revendicările protestatarilor au fost îndeplinite. El se referă la alegerea unui nou guvernator și la alegerea președintelui prin vot direct.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău