Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, va începe de luni o vizită în câteva state din Europa Centrală. Pompeo va vizita Ungaria, Polonia și Slovacia, însă nu și România, țară care în aceste momente asigură președinția Consiliului UE.
Pompeo va fi primul secretar de Stat prezent la Budapesta din 2011 încoace și la Bratislava după 20 de ani, iar scopul vizitei sale, conform AFP, va fi să discute despre limitarea influențelor rusești și chineze în țări europene, precum și despre prezența tehnologiilor Huawei în aceste state, notează HotNews.ro
Șeful diplomației americane își va începe turul european luni în Ungaria, iar consilierii de la Casa Albă susțin că Pompeo va încerca să corecteze deriva estică a guvernului de la Budapesta și va discuta și despre posibile cooperări în domeniul militar, conform Reuters.
Vizita la Budapesta va fi prima făcută de un secretar de stat american din 2011 încoace când Hillary Clinton a fost la Budapesta.
Inițial, administrația Trump vedea cu ochi buni relația sa cu Viktor Orban, fost disident al Ungariei comuniste, care apără astăzi convingerile suverane și naționaliste, transmite AFP.
Dar, la Washington, există acum temerea că Budapesta ar putea să părăsească orbita americană, iar Pompeo intenționează să abordeze mai multe probleme politice, diplomatice sau economice.
Mike Pompeo va discuta, de asemenea, despre sprijinul lui Orban pentru gazoductul ruso-turc Turkstream și despre acordul dintre Budapesta și gigantul de telecomunicații chineze Huawei. Acuzat în mod special de furt de tehnologie de către Statele Unite, grupul chinez ar urma să dezvolte rețeaua 5G din Ungaria.
„În Ungaria, secretarul de stat va discuta în special despre rolul Chinei în Europa și va exprima îngrijorările SUA cu privire la prezența în creștere în această țară”, a declarat un oficial american citat de Reuters.
Pe 13-14 februarie Pompeo se va afla la Varșovia unde va participa la o conferință despre Orientul Mijlociu, dar este așteptat să discute și despre problema Huawei în acest stat, după ce compania chineză s-a oferit să construiască un centru de cyber security la puțin timp după ce a fost arestat un angajat al companiei, bănuit că ar fi spionat în favoarea Chinei.
Ministrul polonez de interne Joachim Brudziński spunea că țările UE și cele NATO ar trebui să cadă de acord dacă să excludă Huawei din lista companiilor cu care statele au contracte.