Mike Pompeo: Aliații NATO trebuie să-și crească cheltuielile pentru a se adapta noilor provocări și să nu invoce „scuze obosite”

  • 04 Aprilie 2019 19:59
Mike Pompeo: Aliații NATO trebuie să-și crească cheltuielile pentru a se adapta noilor provocări și să nu invoce „scuze obosite”

Aliații din NATO trebuie să-și majoreze cheltuielile de apărare pentru a răspunde noilor provocări, a declarat joi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, avertizându-i pe liderii acestor țări să nu apeleze la 'scuze obosite' despre inapetența cetățenilor față de alocarea de astfel de fonduri, transmit dpa și Reuters.

Vorbind la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, organizată la Washington pentru marcarea a 70 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice, Pompeo a reiterat angajamentul deplin al Statelor Unite față de clauza apărării colective din Tratat.

El a chemat statele aliate să se adapteze pentru a face față unei game largi de noi amenințări, precum agresiunea rusă, competiția strategică din partea Chinei și migrația necontrolată.

Occidentul intră acum într-o 'nouă eră de competiție între marile puteri', a afirmat Pompeo, menționând provocările venite dinspre Rusia, China și Iran.

'Nicio alianță nu se poate compara nici pe departe cu puterea națiunilor aflate azi aici', a subliniat oficialul american, remarcând că Alianța se află într-o 'poziție de forță', dar trebuie să se 'adapteze amenințărilor emergente, fie că este vorba despre agresiunea Rusiei, migrația necontrolată, atacurile cibernetice, amenințările la securitatea energetică, competiția strategică chineză, inclusiv tehnologia și 5G, și multe alte probleme'.

Președintele american Donald Trump exercită presiuni ca aliații să-și majoreze cheltuielile de apărare la 2% din PIB, spre a se conforma obiectivului asumat de NATO în 2014. În special Germania este vizată de criticile Washingtonului.

Miercuri, adresându-se Congresului american, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis că există diferențe între statele membre, în domenii precum comerțul, acordul nuclear cu Teheranul sau schimbările climatice. Remarcând că NATO a depășit dezacordurile din trecut și a continuat să se concentreze pe apărarea comună, Stoltenberg a subliniat importanța întăririi Alianței pentru a contracara noile amenințări din partea Rusiei, Chinei și Iranului.

'Toți aliații din NATO au promis să investească mai mult în apărare (...) și mă aștept ca toți, inclusiv Germania, desigur, să-și respecte promisiunea pe care am făcut-o împreună', a declarat Stoltenberg pentru presă.

'Nu ne-am asumat acest angajament pentru a face pe placul Statelor Unite. Ni l-am asumat pentru că trăim într-o lume mai impredictibilă și mai nesigură', a subliniat Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general, tensiunile între Turcia și SUA provocate de planul Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete rusești S-400 nu se află pe agenda oficială a reuniunii, dar vor fi discutate în marja acesteia.

Reuniunea de la Washington se va axa pe căile de descurajare a agresiunii ruse și va căuta să convină un pachet de măsuri vizând sporirea prezenței militare a NATO în Marea Neagră, au declarat oficiali ai Alianței.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău