Mike Pompeo: Aliaţii NATO trebuie să-şi crească cheltuielile pentru a se adapta noilor provocări şi să nu invoce „scuze obosite”

  • 04 Aprilie 19:59
Mike Pompeo: Aliaţii NATO trebuie să-şi crească cheltuielile pentru a se adapta noilor provocări şi să nu invoce „scuze obosite”

Aliaţii din NATO trebuie să-şi majoreze cheltuielile de apărare pentru a răspunde noilor provocări, a declarat joi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, avertizându-i pe liderii acestor ţări să nu apeleze la 'scuze obosite' despre inapetenţa cetăţenilor faţă de alocarea de astfel de fonduri, transmit dpa şi Reuters.

Vorbind la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, organizată la Washington pentru marcarea a 70 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice, Pompeo a reiterat angajamentul deplin al Statelor Unite faţă de clauza apărării colective din Tratat.

El a chemat statele aliate să se adapteze pentru a face faţă unei game largi de noi ameninţări, precum agresiunea rusă, competiţia strategică din partea Chinei şi migraţia necontrolată.

Occidentul intră acum într-o 'nouă eră de competiţie între marile puteri', a afirmat Pompeo, menţionând provocările venite dinspre Rusia, China şi Iran.

'Nicio alianţă nu se poate compara nici pe departe cu puterea naţiunilor aflate azi aici', a subliniat oficialul american, remarcând că Alianţa se află într-o 'poziţie de forţă', dar trebuie să se 'adapteze ameninţărilor emergente, fie că este vorba despre agresiunea Rusiei, migraţia necontrolată, atacurile cibernetice, ameninţările la securitatea energetică, competiţia strategică chineză, inclusiv tehnologia şi 5G, şi multe alte probleme'.

Preşedintele american Donald Trump exercită presiuni ca aliaţii să-şi majoreze cheltuielile de apărare la 2% din PIB, spre a se conforma obiectivului asumat de NATO în 2014. În special Germania este vizată de criticile Washingtonului.

Miercuri, adresându-se Congresului american, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis că există diferenţe între statele membre, în domenii precum comerţul, acordul nuclear cu Teheranul sau schimbările climatice. Remarcând că NATO a depăşit dezacordurile din trecut şi a continuat să se concentreze pe apărarea comună, Stoltenberg a subliniat importanţa întăririi Alianţei pentru a contracara noile ameninţări din partea Rusiei, Chinei şi Iranului.

'Toţi aliaţii din NATO au promis să investească mai mult în apărare (...) şi mă aştept ca toţi, inclusiv Germania, desigur, să-şi respecte promisiunea pe care am făcut-o împreună', a declarat Stoltenberg pentru presă.

'Nu ne-am asumat acest angajament pentru a face pe placul Statelor Unite. Ni l-am asumat pentru că trăim într-o lume mai impredictibilă şi mai nesigură', a subliniat Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general, tensiunile între Turcia şi SUA provocate de planul Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete ruseşti S-400 nu se află pe agenda oficială a reuniunii, dar vor fi discutate în marja acesteia.

Reuniunea de la Washington se va axa pe căile de descurajare a agresiunii ruse şi va căuta să convină un pachet de măsuri vizând sporirea prezenţei militare a NATO în Marea Neagră, au declarat oficiali ai Alianţei.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
17,26 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,1 m/s
Tue
18 °C
Wed
19 °C
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
21 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9942 0.0075
USD 17.7285 -0.0241
RON 4.2252 0.0010
UAH 0.6847 -0.0001
RUB 0.2831 0.0016
Arhivă Radio Chișinău