Mike Pompeo afirmă opoziția fermă a SUA față de orice acțiune a CPI împotriva Israelului

  • 21 Decembrie 2019 09:10
Mike Pompeo afirmă opoziția fermă a SUA față de orice acțiune a CPI împotriva Israelului

Statele Unite și-au exprimat vineri opoziția fermă față de orice acțiune a Curții Penale Internaționale (CPI) care ar viza Israelul, după ce procuroarea CPI și-a anunțat intenția de a declanșa o anchetă asupra unor eventuale "crime de război" în teritoriile palestiniene, informează AFP., preluat de Agerpres.

Procuroarea Fatou Bensouda "a cerut judecătorilor CPI să confirmă posibilitatea ca Curtea să își exercite jurisdicția asupra Cisiordaniei, Ierusalimului de Est și Fâșiei Gaza" a declarat, într-un comunicat, șeful diplomației americane Mike Pompeo. "Ne opunem ferm acestui lucru și oricărei alte acțiuni ce vizează Israelul în mod injust".

"Prin luarea acestei măsuri, procuroarea recunoaște în mod expres că există întrebări juridice serioase cu privire la autoritatea Curții de a începe o anchetă'', a adăugat el.

"Sunt convinsă că există o bază rezonabilă ce justifică declanșarea unei anchete" asupra situației din Palestina și că "au fost comise sau sunt pe cale să fie comise crime de război în Cisiordania și în special în Ierusalimul de Est și în Fâșia Gaza", a anunțat vineri Bensouda într-un comunicat.

Bensouda a deschis o anchetă preliminară în ianuarie 2015 asupra acuzațiilor de crime de război și crime împotriva umanității în Israel și în teritoriile palestiniene, în urma războiului din Gaza din 2014.

Israelul nu este membru al CPI, înființată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocități comise în lume. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău