Mike Pompeo a ajuns în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu

  • 24 August 2020 10:34
Mike Pompeo a ajuns în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit luni dimineață în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu, în cursul cărui va aborda normalizarea relațiilor între Israel și țări arabe, relatează AFP.

Potrivit imaginilor transmise de ambasada americană, Pompeo purta o mască sanitară în culorile drapelului american la coborârea din avionul care a aterizat luni dimineață pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.

În Israel, șeful diplomației americane urmează să discute cu premierul Benjamin Netanyahu cu privire la Iran, schimburile economice și 'aprofundarea' relațiilor între Israel și restul Orientului Mijlociu, a indicat purtătorul său de cuvânt la Washington.

În ajunul întâlnirii, Netanyahu a declarat că va discuta cu 'prietenul' său despre 'extinderea cercului păcii în regiunea noastră'.

Secretarul de stat se va mai întâlni omologul său Gabi Ashkenazi și cu ministrul apărării, Benny Gantz.

După anunțarea acordului de normalizare a relațiilor între Emiratele Arabe Unite (EAU) și Israel în urmă cu zece zile, au început speculațiile privind alți posibili candidați la un pas similar: Bahrein, Oman sau Sudan.

Din Israel, Mike Pompeo se va îndrepta spre Khartoum pentru a discuta despre relațiile între Israel și Sudan, precum și despre 'tranziția' politică în această țară după înlăturarea în 2019, după trei decenii, a autocratului Omar al-Bashir.

Următoarele etape ale turneului lui Pompeo vor fi Bahrein și Emiratele Arabe Unite, conform purtătorului său de cuvânt.

'Există numeroase țări care oferă posibilități (de pace). Nu doresc să numesc niciuna în particular (...) dar sperăm în evoluții foarte rapide, în săptămânile sau lunile care vin', a declarat ambasadorul Israelului la Washington, Ron Demer, la postul Al-Arabiya.

Planul Trump pentru Orientul Mijlociu, anunțat în ianuarie, prevedea o cooperare între Israel și țări arabe ostile Iranului, precum și anexarea de teritorii din Cisiordania de către Israel.


În timp ce EAU dau asigurări că acordul cu Israel prevede 'să se pună capăt oricăror anexări suplimentare' în Cisiordania, Netanyahu a afirmat că acestea au fost doar 'amânate'.

Conducerea palestiniană a acuzat Emiratele că își normalizează relațiile cu Israel fără să existe în prealabil o pace israelo-palestiniană.

Normalizarea 'va permite schimbarea traiectoriei în regiune, de la un trecut de ostilități și de conflicte la un viitor de speranță, de pace și prosperitate', a pledat ambasadorul EAU la Washington, Yussef al-Otaiba, într-o scrisoare publicată vineri de cotidianul israelian Yediot Aharonot, atrăgând totuși atenția că pot surveni 'dificultăți'.

Un subiect deosebit de sensibil rămâne pentru Israel posibila vânzare de avioane de luptă F-35 de către SUA Emiratelor Arabe.

Acestea dispun de circa 60 de avioane de luptă Mirage 2000, dar, potrivit New York Times, administrația Trump și-a 'accelerat' ofensiva pentru a le vinde aparate F-35 de nouă generație.

Israelul s-a opus până acum ca SUA să le vândă avioane F-35 și altor state din Orientul Mijlociu - inclusiv Iordaniei și Egiptului, țări cu care a semnat acorduri de pace -, pentru că dorește să-și mențină superioritatea tehnologică în regiune.

Netanyahu a afirmat că acordul cu EAU nu include nicio clauză referitoare la F-35.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău