Mike Pence spune că se angajează „față de istoria țării” pentru a asigura tranziția: Am supraviețuit cu toții acelei zile de 6 ianuarie

  • 15 Ianuarie 2021 16:22
Mike Pence spune că se angajează „față de istoria țării” pentru a asigura tranziția: Am supraviețuit cu toții acelei zile de 6 ianuarie

Mike Pence, vicepreședintele în funcție al Statelor Unite, spune că își ia angajamentul față de istoria țării pentru a asigura o tranziție în siguranță spre administrația președintelui ales Joe Biden. Declarația vine la 9 zile de când susținătorii furioși ai lui Donald Trump au încercat să oprească validarea rezultatului alegerilor, atacând clădirea Capitoliului în care Pence și membrii Congresului își desfășurau activitatea.

„Am supraviețuit cu toții acelei zile de 6 ianuarie. Și, așa cum a spus clar președintele ieri, suntem angajați la o tranziție ordonată și la o învestire sigură. Poporul american merită asta”, a declarat Pence în prima sa apariție la un eveniment public după asaltul în urma căruia și-au pierdut viața cinci persoane, conform Agerpres.

Pence a făcut declarațiile înainte de o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență și în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naționale care păzesc Capitoliul SUA, vicepreședintele american fiind unul dintre oficialii de top nevoiți să fie duși într-un loc sigur în timpul atacului de săptămâna trecută.

El a mai spus că Biden și vicepreședintele-ales Kamala Harris vor fi învestiți la 20 ianuarie „într-o manieră în acord cu istoria și tradițiile noastre și într-un mod care onorează poporul american și Statele Unite”.

Trump, care nu intenționează să ia parte la învestire, a devenit miercuri primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori, după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraților din Camera Reprezentanților. Capul de acuzare împotriva președintelui american în funcție este incitare la insurecție.

Pence s-a întâlnit de asemenea și cu zeci de membri ai forțelor de pază în afara Capitoliului, mulțumindu-le pentru că asigură securitatea „într-o perioadă atât de importantă din viața națiunii noastre”.

Aparițiile sale de joi, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump, care nu a mai vizitat Capitoliul de la asalt. Într-un video făcut public miercuri seară, Trump a dezaprobat violențele.

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiați ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susținătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare.

Trump și Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii vicepreședintelui spun că acesta a fost profund dezamăgit de felul în care Trump l-a tratat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău