Mii de semnături în cadrul unei inițiative civice pentru demontarea monumentului dedicat "eliberatorilor" sovietici din Riga

  • 04 Martie 2019 10:04
Mii de semnături în cadrul unei inițiative civice pentru demontarea monumentului dedicat

O inițiativă civică vizând demontarea Monumentului Victoriei din Riga, capitala Letoniei, a strâns peste 10.000 de semnături, în cadrul unei campanii online lansate în 2017 de către activistul Uģis Polis - scrie, luni, portalul de știri Delfi.

Numărul celor care susțin această inițiativă a început să crească la începutul acestui an, după ce autoritățile din Riga și-au exprimat disponiblitatea de a aloca milioane de euro pentru un proiect de restaurare a Parcului Victoriei, unde se află situat așa-numitul monument al "eliberatorilor". Activistul Uģis Polis, însă, atrage atenția că Monumentul Victoriei a fost inaugurat în 1985, când Letonia se afla sub ocupația Uniunii Sovietice. Autorul inițiativei susține că este deranjat de faptul că unul dintre simbolurile care amintesc de suferințele provocate de sovietici poporului leton continuă să se afle în inima Letoniei, la Riga.

"Astăzi, Monumentul Victoriei nu mai este un loc al memoriei pentru veteranii sovietici, așa-numiții eliberatori, ci se transformă într-un spațiu dedicat evenimentelor strict politice. Evenimentele de 9 Mai, sponsorizate de Kremlin, au fost gândite în interesul Rusiei și sunt organizate ca parte a propagandei Kremlinului" - explică Uģis Polis. În opinia activistului, Monumentul Victoriei din Riga a devenit un simbol al atrocităților pe care autoritățile sovietice le-au provocat în Letonia timp de 51 de ani. "Prin urmare, eu și restul letonilor considerăm absolut inacceptabil faptul că acest monument, care simbolizează un rău imens provocat Letoniei de URSS, există și după 26 de ani de când Republica Letonia a devenit stat independent" - a mai menționat activistul.

În opinia sa, prezența Monumentului Victoriei în capitala Letoniei este "o ofensă la adresa tuturor letonilor și foștilor militari letoni care și-au dat viața pentru ca Letonia să fie liberă de ocupanți și să nu existe semne ale comunismului și ale socialismului pe teritoriul Letoniei". Uģis Polis consideră că este necesar ca statul leton să încheie un acord cu o firmă specializată în demolări, să aloce pentru demontarea monumentului fonduri publice sau, dacă este posibil, să atragă fonduri europene în acest sens sau să colecteze bani de la cetățeni. Activistul crede că și alte țări din fosta URSS ar fi dispuse să doneze bani pentru un proces de demontare a monumentului sovietic din Riga.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău