Mii de ruși au manifestat în capitala Cehiei pentru a protesta împotriva regimului lui Vladimir Putin

  • 27 Martie 2022 11:28
Mii de ruși au manifestat în capitala Cehiei pentru a protesta împotriva regimului lui Vladimir Putin

Mai multe mii de manifestanți, majoritatea ruși, s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a denunța ofensiva militară ordonată de președintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei și pentru a cere încetarea războiului, informează AFP, citată de Agerpres.

Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au traversat centrul istoric al capitalei cehe Praga, scandând „Rusia fără Putin”, „Libertate pentru Rusia, pace pentru Ucraina” sau „Putin nu este Rusia”.

„Republica Cehă găzduiește 40.000 de ruși și până acum acești ruși nu erau cunoscuți de cehi. Vrem să arătăm că rușii care trăiesc aici sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, că ei susțin Ucraina”, a declarat organizatorul manifestației, Anton Litvin, artist și militant care trăiește la Praga de doi ani.

„Rușii de aici nu sunt putiniști, ei sunt europeni”, a subliniat militantul, ținând în mâini un drapel albastru și alb, precum cele din mâinile altor manifestanți. Drapelul tricolor rus alb-albastru-roșu a fost reinventat cu această ocazie, fiind suprimată fâșia de culoare roșie, care simbolizează sângele, a explicat el.

Îndreptându-se spre Piața Wenceslas, manifestanții i-au cerut de asemenea lui Vladimir Putin să elibereze deținuții politici, printre care opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost condamnat săptămâna aceasta la încă nouă ani de închisoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău