Mii de români au protestat împotriva modificărilor din justiție, adoptate prin decret de Guvernul de la București

  • 24 Februarie 2019 23:11
Mii de români au protestat împotriva modificărilor din justiție, adoptate prin decret de Guvernul de la București

Mii de români au protestat, duminică, în toată țara, după ce guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care, potrivit criticilor, a știrbit independența procurorilor, într-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeană, relatează Reuters, preluat de Rador.

Decretul, adoptat fără o dezbatere publică, este cel mai recent dintr-o serie de modificări legislative și de personal, făcute de social-democrații de la guvernare, de când au venit la putere, în urmă cu mai bine de doi ani, care au ridicat îngrijorări legate de statul de drept.

Comisia Europeană, Departamentul de Stat american și mii de magistrați au avertizat că schimbările amenință independența justiției.

Într-un protest fără precedent, procurorii au anunțat că vor lucra numai la dosarele urgente, începând de luni, timp de șapte zile. Mulți judecători vor proceda similar.

Magistrații au respins o invitație de a se întâlni, luni, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre ordonanță. "Independența justiției nu este negociabilă", se afirmă într-un comunicat al asociației magistraților.

"Orice dialog legat de aprobarea decretului ar fi trebuit să fie inițiat înainte ca acesta să fie adoptat, nu după. Singura soluție rămasă acum este revocarea decretului, în întregime."

În capitala Bucureșți, aproximativ 7.000 de oameni au protestat în fața sediului Guvernului, blocând traficul și scandând: "Justiție, nu corupție", "Magistrați, nu cedați" și "Rușine!". Alte câteva mii de oameni au protestat în orașe din toată țara. Ordonanța modifică modul în care sunt numiți procurorii și elimină o mare parte a controlului asupra unei secții de investigare a magistraților, care, potrivit criticilor, a fost creată pentru a intimida. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău