Mii de oameni au protestat la Istanbul. Cine sunt și ce îi nemulțumește

  • 21 Decembrie 2019 10:15
Mii de oameni au protestat la Istanbul. Cine sunt și ce îi nemulțumește

Mii de oameni au protestat la Istanbul față de represiunea la care regimului comunist chinez îi supune pe uiguri, o minoritate musulmană din vestul Chinei. Demonstranții au spus că au fost inspirați de internaționalul german Mesut Ozil, care a atras atenția pe Twitter asupra dramei prin care trec uigurii și care i-a criticat pe musulmanii din toată lumea că rămân tăcuți, scrie Digi24.

Protestatarii au venit cu steaguri albastre cu semilună, steagul folosit de separatiștii din Xinjiang, provincia chineză unde locuiește minoritatea persecutată. De asemenea, au folosit și numele de Turkestanul de Est, folosit de uiguri în loc de denumirea oficială chineză. Alți demonstranți aveau pancarte pe care scria: „Închideți lagărele de concentrare!”. O parte dintre protestatari au dat foc unui drapel al Chinei.

ONU estimează că între 1 milion și 2 milioane de oameni sunt ținuți în detenție în condiții brutale și supuși unui veritabil proces de reeducare, dar China susține că uigurii primesc cursuri vocaționale, ca parte a unei campanii împotriva extremismului islamic.

Puțin lideri musulmani, cu excepția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au criticat modul în care autoritățile chineze tratează populația uigură. Reacția Ankarei este motivată de legăturile lingvistice și culturale pe care Turcia le are cu uigurii, scrie Agerpres.

Joi, la un summit desfășurat la Kuala Lumpur, o întrebare din public privind modul în care sunt tratați uigurii a fost ignorată de tribuna la care se aflau președinții Turciei și Iranului, precum și premierul Malaeziei.

Ce a spus Mesut Ozil

Fotbalistul german de origine turcă Mesut Ozil, numărul 10 al echipei Arsenal, a condamnat săptămâna trecută pe rețelele de socializare politica de securitate maximă angajată de China față de uiguri.

„Cărți ale Coranului arse, moschei distruse, școli islamice interzise, intelectuali religioși uciși unul după altul... Frați trimiși în lagăre de concentrare”, s-a indignat mijlocașul ''tunarilor'' pe Twitter și Instagram, într-un mesaj scris în limba turcă.

Arsenal a încercat să se distanțeze de comentariile jucătorului său, precizând că respectă dintotdeauna principiul neimplicării în politică. Ozil a primit însă sprijinul fostului manager al clubului de fotbal britanic, Arsene Wenger, care a apărat dreptul jucătorului de a-și exprima opinia. 

Sursa:Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău