Mii de manifestanți protestează împotriva Guvernului Armeniei

  • 05 Decembrie 2020 16:23
Mii de manifestanți protestează împotriva Guvernului Armeniei

Mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă în centrul Erevanului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan, criticat pentru că a acceptat încetarea focului ce consacră victoria Baku după șase săptămâni de război în regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, populată majoritar de armeni, relatează France Presse și EFE, potrivit Agerpres.

Aproape 10.000 de oameni s-au adunat la începutul după amiezii în Piața Libertății din Erevan, iar numărul acestora continua să crească.

Protestul, convocat de Mișcarea pentru Salvarea Patriei (MSP), creat de 16 formațiuni de opoziție, este transmis în direct de presa digitală armeană. Este cel mai mare protest al opoziției de la începutul mișcării de contestare a prim-ministrului armean.

Acordul de încetare a focului, semnat între Baku și Erevan sub patronajul rus la 9 noiembrie, consacră importante câștiguri teritoriale Azerbaidjanului și este considerat catastrofal de mulți armeni, care au cerut demisia șefului guvernului. Armenia s-a angajat să predea trei districte - Lacin (Berdzor), Kalbajar și Aghdam - care se aflau în afara controlului azer din 1994 și făceau parte dintr-o zonă tampon în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată în principal de armeni care s-au separat de Azerbaidjan după un război din anii 1990.

Acordul a permis totuși supraviețuirea republicii autoproclamate și a prevăzut desfășurarea a 2.000 de pacificatori ruși responsabili în special de asigurarea securității coridorului Lacin, care a devenit singurul drum ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

Într-o intervenție televizată, sâmbătă, Nikol Pashinyan a declarat că nu intenționează să demisioneze, afirmând că prioritatea guvernului este acum organizarea întoarcerii prizonierilor de război și a cadavrelor victimelor.

De partea armeană, mai mult de 2.300 de soldați și 50 de civili au murit în timpul ostilităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău