Mii de manifestanți la Bruxelles împotriva măsurilor anti-COVID

  • 05 Decembrie 2021 18:19
Mii de manifestanți la Bruxelles împotriva măsurilor anti-COVID

Mii de manifestanții - circa 8.000 potrivit poliției - au ieșit duminică în stradă la Bruxelles pentru a protesta împotriva modului de gestionare a crizei sanitare în Belgia, la două săptămâni după o mobilizare precedentă care a degenerat în violențe, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Marșul antivacciniștilor a decurs în general pașnic după-amiază, în pofida câtorva petarde și rachete de semnalizare, sub supravegherea unui important dispozitiv de poliție. Unii dintre manifestanți au dansat pe muzică techno.

Pe unele pancarte se putea citi "Vaccinuri-nu mersi!", "COVID=genocid organizat", "QR= svastică!". "Spunem nu vaccinării copiilor noștri!", au scandat un grup de femei.

Manifestanții au denunțat obligațiile impuse populației de la începutul pandemiei de COVID-19 pentru limitarea contaminărilor, cum ar fi permisul de sănătate obligatoriu pentru a accede în anumite locuri. Ei au criticat de asemenea modul în care mass-media a reflectat criza sanitară.

Unități ale poliției antirevoltă, cu scuturi și căști, au fost desfășurate în jurul cartierului european din Bruxelles, unde se află instituțiile UE. Mai multe artere au fost blocate de bariere din sârmă ghimpată.

Autospeciale dotate cu tunuri cu apă au fost mobilizate, în timp ce elicoptere au survolat zona.

Cu două săptămâni în urmă, poliția, luată prin surprindere de amploarea mobilizării, nu a reușit să prevină excesele.

Denumită "Actul 2, Marș pentru libertate", manifestația de astăzi își propune să continue mobilizarea din 21 noiembrie, care a reunit 35.000 de persoane, potrivit poliției, în capitala belgiană.

Marșul, la început pașnic, degenerase în violențe. Militanți de extrema-dreaptă fuseseră reperați printre participanții turbulenți la proteste, la care au fost agitate steaguri naționaliste flamande.

Mai multe orașe din Europa s-au confruntat cu astfel de mobilizări, în special în Olanda și Austria, în timp ce guvernele au înmulțit măsurile restrictive în ultimele săptămâni în fața unui nou val de contaminare.

Astfel, Belgia a anunțat vineri închiderea grădinițelor și a școlilor primare pentru sărbătorile de Crăciun, devansând vacanța cu o săptămână pentru a contracara extinderea epidemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
-1,47
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:0,45 m/s
Tue
-3
Wed
-1
Thu
-2
Fri
2
Sat
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău