Mii de kosovari cer eliberarea lui Haradinaj, acuzat de Serbia de crime de război

  • 04 Martie 2017 18:41
Mii de kosovari cer eliberarea lui Haradinaj, acuzat de Serbia de crime de război

Mii de kosovari au manifestat sâmbătă la Pristina, cerându-le autorităților franceze să-l elibereze pe fostul rebel kosovar Ramush Haradinaj, blocat în Franța de la începutul lui ianuarie și acuzat de Serbia pentru crime de război, informează Agerpres.

"Îndemnăm justiția franceză să nu țină cont de falsele acuzații din partea Serbiei", a declarat profesorul universitar Muje Rugova în fața mulțimii reunite în centrul capitalei.

Organizatorii au difuzat apoi un mesaj video al lui Ramush Haradinaj în fața unui mare drapel albanez, mulțumind "din toată inima" manifestanților și exprimându-și "profunda recunoștință" pentru susținerea lor.

Justiția franceză le-a cerut joi autorităților sârbe să-i furnizeze precizări pentru a da curs cererii lor de extrădare a fostului premier și lider al rebelilor kosovari, și va dezbate din nou acest dosar în 6 aprilie.

Haradinaj este suspectat de Serbia că a participat în iunie 1999 la violențe la adresa civililor sârbi din Kosovo. El a fost achitat în în 2008 și 2012 de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, care l-a judecat pentru crime de război datând din 1998. Prin urmare, potrivit Belgradului, faptele de care este acuzat Ramush Haradinaj, care datează din 1999, sunt unele distincte.

Deputat și opozant al președintelui kosovar Hashim Thaci, Ramush Haradinaj se bucură de o mare popularitate în rândul multor kosovari, care îl consideră un fel de erou al războiului pentru independență din 1998-1999 împotriva forțelor Belgradului.

În timpul intervenției sale de sâmbătă în fața manifestanților de la Pristina, primarul acestui oraș, Shpend Ahmeti, i-a cerut guvernului kosovar să nu ratifice acordul încheiat de Kosovo cu țara vecină Muntenegru cu privire la demarcarea frontierei lor comune.

El a reacționat astfel la o declarație a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, aflată sâmbătă în vizită la Pristina, unde a avertizat autoritățile kosovare că "este timpul să adopte" acordul cu Muntenegru, ultima condiție pentru ca locuitorii Kosovo să beneficieze de o liberalizare a regimului de vize.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău