Alegeri 2016 | Mii de internauți cer impozitarea Bisericii Ortodoxe pentru implicare în politică

  • 06 Noiembrie 2016 15:44
Alegeri 2016 | Mii de internauți cer impozitarea Bisericii Ortodoxe pentru implicare în politică

Peste șase mii de persoane au semnat până acum o petiție online în care condamnă implicarea unor conducători ai Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusă) în campania electorală.

”Noi, semnatarii prezentei declarații, în particular, cetățeni a Republicii Moldova, organizații și persoane active în domeniul protecției drepturilor omului, ne exprimăm profunda indignare față de declarațiile publice ale Mitropolitului Vladimir, Eparhului Marchel, protoireilor Roman Pintilii, Ioan Grigoraș și altora din cadrul Mitropoliei Moldovei, care în mod public și sistematic se implică activ în viața politică din Republica Moldova. În special, implicarea acestora ține de agitația electorală desfășurată în favoarea candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon prin acțiuni evidente de favorizare și susținere activă din numele Mitropoliei Moldovei”.

Semnatarii petiției condamnă, totodată, discursurile pline de ură și instigare la dezbinare și ură socială promovate de fețele bisericești în campania electorală. Ei amintesc că prevederile Legii Nr. 125 din 05.2007 privind libertatea de conștiință, de gândire și de religie care stipulează în art. 15 alin (2) că ”Cultele religioase și părțile lor componente se vor abține de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizații social-politice”, motiv din care Biserica Ortodoxă, în special, este scutită de plata impozitelor la bugetul de stat și local. Reamintind prevederile Art. 52 lit. e din Codul Fiscal al Republicii Moldova, considerăm ilegal comportamentul acestor funcționari din organelor de conducere, liderilor Bisericii Ortodoxe, iar situația impune schimbarea politicii fiscale față de ultima”, se mai spune în petiție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău