Mii de baloane pe cerul Berlinului

  • 10 Noiembrie 2014 08:30
Mii de baloane pe cerul Berlinului

Mii de baloane s-au înălțat duminică seară pe cerul Berlinului în acordurile Odei Bucuriei semnate de Ludwig van Bethoveen, final spectaculos al unui weekend care a marcat împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, transmite Agerpres.Mai multe sute de mii de persoane s-au adunat la Poarta Brandenburg și în centrul capitalei germane pentru a asista la lansarea…

Mii de baloane s-au înălțat duminică seară pe cerul Berlinului în acordurile Odei Bucuriei semnate de Ludwig van Bethoveen, final spectaculos al unui weekend care a marcat împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, transmite Agerpres.

Mai multe sute de mii de persoane s-au adunat la Poarta Brandenburg și în centrul capitalei germane pentru a asista la lansarea a circa 6.900 de baloane luminoase, pe o porțiune de 15 kilometri din fostul Zid care a împărțit Berlinul în două între 13 august 1961 și 9 noiembrie 1989.

'Ne plecăm în fața dârzeniei' manifestanților est-germani care, în urmă cu 25 de ani, au avut curajul să coboare în stradă pentru a cere mai multă libertate, a afirmat primarul Berlinului, Klaus Wowereit, la Poarta Brandenburg. 'Suntem un popor fericit!', a adăugat el înainte de a lansa primul balon.

Cu puțin timp înainte, mulțimea l-a ovaționat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, respectat pentru decizia sa de a permite reunificarea Germaniei, scandând: 'Gorbi, Gorbi!'. Aplauze la fel de intense s-au auzit și pentru fostul lider al sindicatului polonez Solidarnosc, Lech Walesa.

Ulterior, Staatskapelle, orchestra aflată sub bagheta dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim, a intonat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene, într-un moment de mare emoție.

Uralele mulțimii au continuat pe străzile Berlinului și au devenit mai puternice cu fiecare nou balon lansat.

'Căderea Zidului Berlinului a dovedit că visele pot deveni realitate', a ținut să sublinieze cancelarul german, Angela Merkel, în cursul acestei zile de sărbătoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău