Mihail Sirkeli: Procesul politic din autonomia găgăuză nu corespunde nici standardelor minime (AUDIO)
-
08 Decembrie 2021 17:59
Interviu cu Mihail Sirkeli, comentator al portalului Nokta.md de la Comrat, despre criza politică din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze
Radio Chișinău: La Comrat, au eșuat câteva tentative de a alege o conducere a Adunării Populare. Care sunt motivele ce stau la baza blocajului politic?
Mihail Sirkeli: Presupun că problema care stă la baza acestei crize politice, profunde aș zice, este nedorința totală de a comunica și de a construi un dialog politic. În general, dacă vorbim despre acest proces politic, el nu corespunde standardelor minime unui proces politic. Dacă vorbim despre un proces politic, acolo trebuie să existe niște organizații, grupări politice organizate.
Noi nu vedem acolo fracțiuni, nu vedem părțile politice organizate. Pur și simplu sunt deputați, un singur grup organizat este fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și acolo nu se știe ce vor ei, pentru că ei nu propun nimic. Acolo este un grup de deputați din jurul domnului Dmitrii Constantinov, dar nu se știe cât de consolidat este acest grup și ce stă la baza formării acestui grup, care este, de fapt, politica, strategia și viziunea acestui grup. Al treilea grup este grupul Irinei Vlah, despre care ea nu a anunțat. Ea nu a spus că ea are un grup în Adunarea Populară, ceea ce este foarte straniu. Irina Vlah în genere pretinde că nimic nu se întâmplă. Cum spun americanii: nu vede elefantul în cameră, de parcă nimic nu se întâmplă, de parcă nu e criza politică în Găgăuzia.
Eu văd o lipsă totală a proceselor politice normale în Găgăuzia și a culturii politice, organizării politice și așa mai departe, ceea ce este foarte trist.
Radio Chișinău: Cu ce s-ar putea încheia toată istoria cu blocajul acesta din Adunarea Populară?
Mihail Sirkeli: Aceasta poate să continue până la infinit. Nu există procedură de auto-dizolvare a Adunării Populare, fiind două posibilități de a dizolva Adunarea Populară. Numai bașcanul poate să dizolve Adunarea Populară, ceea ce este prevăzut de legea locală. Sunt două cazuri atunci când bașcanul poate să dizolve Adunarea Populară. Dacă Adunarea Populară nu aprobă bugetul Găgăuziei pentru anul viitor în curs de 45 de zile și, în al doilea caz, dacă Adunarea Populară nu confirmă sau nu votează Comitetul Executiv, propus de bașcanul Găgăuziei, la fel în curs de 45 de zile. Acest proces de dizolvare trebuie să fie inițiat doar de bașcanul Găgăuziei. Bașcanul, deocamdată, nu a anunțat că pornește acest proces și dă Adunării Populare 45 de zile ca să se organizeze și să voteze acest proiect de lege. Dacă bașcanul va anunța asta, atunci va trimite un semnal Adunării Populare și deputaților că ei trebuie să se miște mai repede. Dacă însă bașcanul nu pornește acest proces de dizolvare atunci poate să dureze la infinit. Și mai este o prevedere a legislației – Adunarea Populară nu poate fi dizolvată în decursul a șase sau a unui an din momentul constituirii.
Radio Chișinău: Dacă ar fi fost ca Adunarea Populară să aibă mai mulți consilieri din parte partidelor ar fi existat o asemenea criză? Înțelegem că acum, în mare parte, deputații aleși sunt independenți.
Mihail Sirkeli: Observăm două fenomene. În primul rând, când am spus despre lipsa totală a culturii și organizării politice, noi vedem ce se întâmplă . Chiar dacă în 2020 a fost schimbată Legea partidelor politice care permite înregistrarea partidelor la nivel local, deci nu trebuie să ai membri ai partidului în jumătate de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. Poți să ai numai 1000 de membri într-o singură localitate și să te înregistrez ca partid politic, dar liderii politici din Găgăuzia nu se grăbesc să înregistreze partide politice. Și asta pentru mine este un mare semn de întrebare – de ce ei pretind că noi avem autonomia politică, nu pur și simplu culturală și lingvistică, dar avem o autonomie politică, dar nimeni din liderii politici nu se grăbește să înregistreze sau să creeze partid politic.
În al doilea rând, noi prima dată din toată istoria existenței autonomiei găgăuze nu vedem implicarea partidului de la guvernare în alegerile și procesele politice în Găgăuzia. Agrarienii, comuniștii apoi democrați, sau mai bine zis Vlad Plahotniuc, socialiștii, întotdeauna s-au implicat în procesele politice în Găgăuzia – în alegerile bașcanului, în alegerea unui președinte al Adunării Populare. Țineți minte acest renumit caz când democrații în 2012 nu au primit nici un mandat în Adunarea Populară, dar au format o majoritate parlamentară în Adunarea Populară. Acum e prima dată când partidul de guvernare nu se implică. Și când partidele de la guvernare s-au implicat noi, în Găgăuzia, am criticat că uite partidele de guvernare se implică diminuează și violează autonomia noastră ș.a.m.d. Până acum partidul de guvernare nu s-a implicat și ce avem? Avem criză politică. Din punctul meu de vedere aceasta demonstrează lipsa de auto-organizare politică la nivel local. Mai mult ca atât, mai mulți lideri politici promovează ideea că nu este bun pentru noi sistemul de partide politice, făcând aluzie că noi nu trebuie să votăm pentru partidele politice din Chișinău. Ok! Voi chemați populația și alegătorii voștri să nu voteze partidele naționale din Chișinău, indiferent despre ce partid vorbim – PSRM, PAS, „Partidul Nostru”... Creați un partid al vostru, local și oferiți o alternativă politică. Ei însă nu creează și insistă pe ideea că deputații și politicienii noștri trebuie să fie independenți. În consecință, vedem la ce am ajuns. Liderii nu pot să ofere absolut nimic, niciun program, nicio strategie, nicio paradigmă politică autonomiei găgăuze. Eu sunt sigur că populația, alegătorii, cetățenii așteaptă această ofertă politică, dar ea nu vine.
Interviu realizat de Eugen Urușciuc