Mihail Saakașvili trezește interesul Georgiei reapărând prin surprindere în Polonia

  • 05 August 2017 09:11
Mihail Saakașvili trezește interesul Georgiei reapărând prin surprindere în Polonia

Procuratura din Georgia a cerut vineri colaborarea organelor competente din Polonia după ce s-a aflat de sosirea în această țară a fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, căutat de autoritățile judiciare de la Tbilisi, transmite EFE.

"Ca urmare a informațiilor din mass-media privind vizita lui Saakașvili în Polonia, Procuratura Generală a adresat o solicitare organelor competente poloneze, inițiind toate procedurile legale stabilite pentru aceste cazuri", a spus purtătorul de cuvânt al instituției georgiene, Giorgi Grdzelișvili.

Reprezentantul Parchetului georgian a evitat să dea mai multe detalii despre conținutul solicitării remise Poloniei.

Anterior, presa poloneză a informat despre sosirea în țară a fostului guvernator al regiunii ucrainene Odesa, privat săptămâna trecută de cetățenia ucraineană.

Potrivit AFP, Mihail Saakașvili a promis marți că va reveni în Ucraina și că va face apel la decizia președintelui ucrainean.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a retras la finalul lui iulie cetățenia ucraineană lui Saakașvili, ceea ce teoretic deschide calea extrădării acestuia în țara sa, unde este urmărit în justiție pentru abuz de putere.

Fost președinte al Georgiei timp de 10 ani, Saakașvili, criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, a obținut cetățenia ucraineană în 2015, devenind în mai acel an guvernator al Odesei, moment în care i-a fost retrasă cetățenia georgiană. A demisionat din postul de la Odesa în noiembrie 2016, criticând obstacolele din calea luptei împotriva corupției și acuzându-l pe Poroșenko de "jaf" asupra concetățenilor săi. Ulterior, el s-a angajat să creeze o nouă forță politică în Ucraina și să obțină convocarea de alegeri anticipate.

Un consilier din Ministerul de Interne ucrainean a precizat că retragerea cetățeniei a fost motivată de faptul că "Parchetul georgian a informat recent Ucraina în legătură cu fapte care nu-i erau cunoscute în momentul deciziei de acordare a cetățeniei ucrainene și pe care Mihail Saakașvili le-a ascuns în mod intenționat".

"Poroșenko s-a hotărât să mă priveze de cetățenie în mod perfid, în timp ce mă aflu în afara țării", a reacționat pe Facebook Saakașvili, aflat în SUA.

După ce președintele Poroșenko i-a retras cetățenia, Mihail Saakașvili a devenit apatrid, în condițiile în care și-a pierdut și cetățenia georgiană prin obținerea pașaportului ucrainean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău