Mihail Saakașvili susține că nu va cere azil politic în Polonia

  • 13 Februarie 2018 12:59
Mihail Saakașvili susține că nu va cere azil politic în Polonia

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, expulzat, luni, din Ucraina în Polonia, a declarat că nu intenționează să solicite azil politic în Polonia.

"Mă aflu sub protecția poliției poloneze, într-un hotel din Varșovia. Am avut o conversație cu cei din conducerea Ministerului de Interne din Polonia, care m-au sunat când am ajuns la aeroport. Prima întrebare pe care mi-au adresat-o a fost dacă depun o cerere de azil politic în Polonia, aceasta fiind o procedură obișnuită atunci când intri în țară în astfel de circumstanțe. Am răspuns că nu, nu voi cere nicio salvare politică. Mi-au oferit protecție", a declarat Saakașvili pentru un post de televiziune. Autoritățile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care, în cursul zilei, fusese arestat la Kiev într-o operațiune a trupelor speciale și îmbarcat într-un avion cu destinația Polonia.

Fostul președinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia. Autoritățile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina traversând frontiera terestră, însă acțiunea forțelor ucrainene a fost un eșec, dat fiind că sute de susținători ai lui Saakașvili au forțat cordonul polițiștilor ucraineni și, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei. Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakașvili a fost apoi eliberat și consemnat la domiciliu, însă o instanță ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului președinte.

Luni, după ce Sakașvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev și dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion cu destinația Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean și, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către țara din care venise.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău