Mihail Saakașvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

  • 14 Februarie 2018 13:05
Mihail Saakașvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

Curtea Administrativă Districtuală din Kiev a anunțat, miercuri, 14 februarie, că fostul președinte goergian Mihail Saakașvili solicită instanței să declare drept ilegală expluzarea sa în Polonia, părțile reclamate fiind Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina, Administrația Serviciului Frontierei de Stat și Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev.

"Reclamantul solicită instanței să declare drept ilegale acțiunile din 12 februarie 2018 întreprinse de instituțiile menționate privind punerea în aplicare a deciziei prin care Saakașvili trebuie să se întoarcă în țara dinspre care a intrat în Ucraina" - a comunicat serviciul de presă al Curții Administrative Districtuale din Kiev. Totodată, Mihail Saakașvili solicită instanței de judecată să oblige Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina să anuleze această decizie de expulzare a sa în Polonia. "În acest moment, este luată în calcul declanșarea unei proceduri administrative în acest sens" - a adăugat instanța.

Autoritățile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care, în cursul zilei respective, a fost arestat la Kiev într-o operațiune a trupelor speciale și îmbarcat într-un avion cu destinația Polonia. Fostul președinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia.

Autoritățile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina pe la frontiera terestră, însă acțiunea forțelor ucrainene s-a dovedit a fi un eșec, după ce sute de susținători ai lui Saakașvili au forțat cordonul polițiștilor ucraineni și, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei. Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakașvili a fost apoi eliberat și consemnat la domiciliu, însă o instanță ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului președinte.

Luni, după ce Sakașvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev și dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion avion cu destinația Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean și, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către țara de unde a venit.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău