Mihail Saakaşvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

  • 14 Februarie 13:05
Mihail Saakaşvili contestă expulzarea sa din Ucraina, pe care o consideră ilegală

Curtea Administrativă Districtuală din Kiev a anunţat, miercuri, 14 februarie, că fostul preşedinte goergian Mihail Saakașvili solicită instanţei să declare drept ilegală expluzarea sa în Polonia, părţile reclamate fiind Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina, Administrația Serviciului Frontierei de Stat și Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev.

"Reclamantul solicită instanței să declare drept ilegale acțiunile din 12 februarie 2018 întreprinse de instituţiile menţionate privind punerea în aplicare a deciziei prin care Saakașvili trebuie să se întoarcă în ţara dinspre care a intrat în Ucraina" - a comunicat serviciul de presă al Curții Administrative Districtuale din Kiev. Totodată, Mihail Saakaşvili solicită instanței de judecată să oblige Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina să anuleze această decizie de expulzare a sa în Polonia. "În acest moment, este luată în calcul declanşarea unei proceduri administrative în acest sens" - a adăugat instanța.

Autorităţile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care, în cursul zilei respective, a fost arestat la Kiev într-o operaţiune a trupelor speciale şi îmbarcat într-un avion cu destinaţia Polonia. Fostul preşedinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia.

Autorităţile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina pe la frontiera terestră, însă acţiunea forţelor ucrainene s-a dovedit a fi un eşec, după ce sute de susţinători ai lui Saakaşvili au forţat cordonul poliţiştilor ucraineni şi, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei. Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakaşvili a fost apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, însă o instanţă ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului preşedinte.

Luni, după ce Sakaşvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev şi dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion avion cu destinaţia Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara de unde a venit.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C
Sâm
25 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău