Mihail Saakașvili a fost de acord să pună capăt grevei foamei

  • 20 Noiembrie 2021 12:10
Mihail Saakașvili a fost de acord să pună capăt grevei foamei

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost de acord vineri seara să pună capăt unei greve a foamei în închisoare, în care se afla de 50 de zile și care a stârnit tensiuni politice în Georgia și a determinat Statele Unite să își manifeste îngrijorarea, informează Reuters, potrivit Ageerpres.

Mihail Saakașvili a fost de acord să pună capăt protestului după ce autoritățile s-au oferit să îl mute într-un spital militar din spitalul închisorii unde un comisar independent pentru drepturile omului a spus că politicianul a fost abuzat de colegii deținuți și unde nu a primit un tratament medical adecvat.

În imaginile video realizate de Reuters se poate vedea cum un convoi de automobile, din care făceau parte și două ambulanțe, a părăsit vineri seara închisoarea din Tbilisi îndreptându-se spre spitalul militar din orașul Gori.

Într-o declarație citată de serviciul de știri Sputnik Georgia, fostul președinte georgian a declarat că va reîncepe să se hrănească după transferul la spital, dar că nu va accepta niciodată "detenția sa ilegală".

Saakașvili (53 de ani) a fost arestat pe 1 octombrie după ce s-a întors din exil pentru a strânge opoziția în jurul său înaintea alegerilor locale. El riscă șase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz în serviciu în timpul exercitării mandatului de președinte (2004-2013), acuzații pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Situația sa a scos în stradă mii de susținători în ultimele săptămâni.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că Saakașvili nu va fi grațiat.

Statele Unite au cerut joi autorităților georgiene să îl trateze "echitabil și cu demnitate" pe fostul președinte Mihail Saakașvili și au precizat că urmăresc îndeaproape situația sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău